Vyhání děti ze sáňkování a spoléhají se na komunisty. To je konec důvěry, pomůže jen očkování, říká Andor Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Se svolením Andora Šándora
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 2. 2021

Vláda řeší ve Sněmovně palčivý problém - nouzový stav. Nemůže počítat s podporou komunistů a ztratila důvěru u veřejnosti. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora (63) se Česká republika dostala do situace, kdy v boji s koronavirem nepomůže už ani lockdown. "Totální lockdown už nikdo nebude respektovat. A co by to tedy znamenalo? Že zavřou továrny a firmy? Tam se virus nejvíce šíří," řekl Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz s tím, že jedinou nadějí už je možná jen očkování.

Vláda ve Sněmovně shání podporu k prosazení nouzového stavu, který by měl trvat do 16. března. Jenže opozice i komunisté, kteří kabinet Andreje Babiše dosud tolerovali, již pokračování nouzového stavu odmítají.

Situace v České republice začíná být opravdu kritická. V noci na čtvrtek došlo k uzavření tří okresů. Bezpečností expert Andor Šándor v rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz zdůrazňuje, že vláda už ztratila důvěru obyčejných lidí. Vymáhat opatření je velmi složité, protože lidé už vládu nechtějí poslouchat.

Co říkáte na možnost zavést na tři týdny totální lockdown a čekat, zda klesnou počty ohrožených lidí a uleví se nemocnicím?

To už nikdo udělat nechce, to už není realistické. Je to ekonomicky neřešitelné, ty záseky jsou už obrovské. A také tady není žádná záruka, že by se to zlepšilo, podívejte se na Izrael. Tam ty lockdowny také moc neprospívaly k zlepšení situace. Asi snad jen to proočkování může vést k tomu kýženému stavu.

V noci na čtvrtek došlo k uzavření tří okresů. Jak toto rozhodnutí vnímáte z hlediska řízení epidemie a z hlediska komunikace?

Oni pošlou ve tři ráno starostům obcí zprávu, že jim uzavřou oblast od 6 hodin od rána. To je další ukázka toho, jak ta vláda je absolutně nepoučitelná. Vláda absolutně ignoruje kohokoliv a cokoliv, to přece není možné. Vždyť to ukazuje, jak se vláda staví k té samosprávě. Najednou pláčou ve Sněmovně nad prodloužením nouzového stavu. Bez nouzového stavu nelze udělat lockdown. Celou dobu se spoléhali na komunisty, že jim to schválí. Spoléhali se na komunisty a kašlali na zbytek opozice. To je jasná ukázka, jaký má vláda systém řízení a vládnutí. Toto není dobrá hra s lidskými životy. A vykřikovat, že když to nebude podle vlády, tak že tady budou další mrtví, tak to už dávno nefunguje, nejsme na jaře 2020, situace je jiná. Vždyť oni vyhazují děti z Petřína, které tam sáňkují... To se už všichni pomátli? Takhle to opravdu nejde. Totální lockdown možná šel udělat po Novém roce, ale teď už je to neprůchozí. To už nebude nikdo respektovat. A co by to tedy znamenalo? Že zavřou továrny, firmy a všechno? Tam se virus nejvíce šíří, ale to je pořád otevřené.

Pokud byste měl moc rozhodovat, co byste nyní v této těžké situaci udělal?

Jak z toho nyní ven? To je samozřejmě těžká otázka. Když to dostanete do fáze neopravitelnosti, ve které to nyní je, tak se to těžko opravuje. Tady těch záseků je obrovské množství. Tady už není důvěra. Můžete lidem vyprávět, co chcete, ale lidi už to nebudou ani poslouchat. Jedinou cestou, kterou bych se nyní vydal, je maximální zajištění očkovacích látek. Je nutné proočkovat ty opravdu ohrožené lidi. Soustředil bych se na tři čísla - počet nakažených, z toho vygenerovat počet lidí v nemocnicích za 14 dnů a z toho zase vygenerovat počet lidi na jipkách a na mimotělním oběhu. Žádná další čísla by mě nezajímala. Zásadní je hlídat rizikové osoby. Další uzavírání už podle mě nebude fungovat. Toto může ještě jakž takž vydržet možná měsíc, ale pak už to lidé přestanou úplně respektovat.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.