Vyhlaste stav nebezpečí, apeluje Krizový štáb Středočeského kraje. Musíme uklidnit občany, říká hejtmanka

Koronavirus - Ilustrační foto.
Koronavirus – Ilustrační foto.
Foto: Archiv ÚVN
Publikováno: 12. 2. 2021

Krizový štáb a bezpečnostní rada Středočeského kraje doporučily vedení kraje, aby od 15. února vyhlásil stav nebezpečí, pokud vláda nejpozději do 14. února do 18:00 nevyhlásí další nouzový stav. Kraj je nyní připraven jak na variantu vyhlášení stavu nebezpečí, tak prodloužení nouzového stavu, informovala dnes ČTK mluvčí hejtmanství Martina Kemrová.

"Chci uklidnit občany Středočeského kraje, že neprodloužení nouzového stavu neznamená anarchii či konec opatření na ochranu před šířením viru," řekla hejtmanka Petra Pecková (STAN). Předpokladem úspěchu při boji proti covidu jsou podle ní protiepidemická opatření ze strany ministerstva zdravotnictví, které má podstatně větší pravomoci než kraje.

Středočeský kraj dnes ráno požádal ministra zdravotnictví o informaci, jaká protiepidemická opatření bude ministerstvo zdravotnictví mimo nouzový stav přijímat. Na základě této informace pak může vedení kraje definovat návazná krizová opatření.

Pecková dnes společně s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) na tiskové konferenci uvedli, že na vyhlášení stavu nebezpečí se kraje připravují. Zároveň řekli, že některá protiepidemiologická nařízení je třeba zrevidovat, neboť jsou nefunkční. K vyhlášení nouzového stavu prý ani jeden z nich zatím vyzývat nebude.

Sněmovna ve čtvrtek odmítla návrh na další prodloužení nouzového, o které usilovala menšinová vláda. Proti byla opozice. Nynější nouzový stav, který tvoří rámec současných opatření proti koronaviru, tak skončí v neděli ve 24:00.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.