Hrubý odhad, kdy se situace zlepší. Léto může být volnější, má to ale zásadní podmínku, říká Jan Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček
Ministr vnitra Jan Hamáček
Foto: Profimedia.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 2. 2021

Česká republika dál svádí těžký boj s koronavirem. Do celé situace navíc temným způsobem promlouvá tzv. britská mutace, která se začíná republikou nekontrolovatelně šířit. Každý občan se ptá, kdy to už celé skončí. "Léto by mohlo být volnější, pokud zvládneme očkování," uvedl pro ŽivotvČesku.cz ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (42).

Tři uzavřené okresy, postupující tzv. britská mutace, nemocnice na hraně své kapacity, unavení a vystresovaní lidé, podrážděný premiér i opozice a hlavně nejistota, co přinese pondělí. V Česku totiž v neděli o půlnoci skončí nouzový stav. Taková je momentální situace v naší zemi. Světlo na konci tunelu vyhlíží i ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

"Teď se to celé zkomplikovalo, protože zrušení nouzového stavu bude mít katastrofální dopady na epidemii. Já se bojím nejhoršího, já se bojím kolapsu zdravotnictví," uvedl Jan Hamáček pro ŽivotvČesku.cz.

Když měl predikovat, kdy v Česku přijde naděje, byl hodně opatrný. Vše totiž závisí na tom, zda se vládě a zdravotníkům podaří proočkovat značnou část populace. Zejména pak ty nejvíce ohrožené skupiny, jako jsou senioři a lidé pracující ve zdravotnictví.

"V tuto chvíli se nám paprsky naděje vzdalují. Ale pokud by pokračovalo očkování a my to zvládli, tak by léto mohlo být volnější," dodal Jan Hamáček pro ŽivotvČesku.cz.

K sobotnímu ránu bylo v Česku zaznamenáno 8782 nových případů nakažených pacientů. V nemocnici leží 5761 pacientů. Od začátku epidemie v České republice zemřelo již více než 18 tisíc lidí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.