Nakazíte se i jako uživatel respirátoru. Roman Prymula vysvětlil, kdy k tomu dochází nejčastěji

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 2. 2021

Respirátory třídy FFP2 jsou bezesporu tím, co snižuje v procentech možnost nákazy. Člověk jich může mít lidově řečeno klidně deset na každém prstu, ale problém ohledně rizika přenosu viru je jinde. "Onemocnění se šíří zejména v situacích, kdy respirátor nemáme," nastínil epidemiolog Roman Prymula (56), že aby byl majiteli respirátoru zajištěn vysoký stupeň ochrany, nesměl by ho prakticky sundat. Taková je realita.

Vláda bude v neděli pokračovat v jednání s hejtmany o opatřeních proti covidu-19 a možném vyhlášení nového nouzového stavu. Pokud nedospějí k dohodě, nouzový stav s půlnocí na pondělí skončí. Vláda by tak musela najít jiný způsob, jak pokračovat v některých protiepidemických opatřeních. 

V současnosti jedním z vysoce efektivních způsobů ochrany je nošení respirátoru minimálně třídy FFP2. Vláda na začátku února schválila dvouměsíční zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší.

Zástupci vlády dříve uváděli, že zvažují po vzoru Německa a Rakouska užívání respirátorů třídy FFP2 na rizikových místech, například v městské hromadné dopravě. Důvodem je obava ze šíření britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než původní forma a mohla by způsobit přetížení nemocnic. K zavedení povinnosti nosit respirátor ale zatím nedošlo.

"Respirátory třídy FFP2 jistě mají schopnost výrazně omezit šíření viru. Problémem je, že onemocnění se šíří zejména v situacích, kdy respirátor nemáme, a těch je bohužel mnoho. Příkladem je situace, kdy v pracovním procesu máme respirátory, ale pak jdu na přestávku, na kávu, pohovořit si s kolegy apod. a tam riziko výrazně narůstá," vysvětlil pro ŽivotvČesku,cz bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, v čem obecně je největší problém v souvislosti s přenosem viru.

Podle premiéra Andreje Babiše (66) je třeba dodržovat hygienická opatření, i proto, že v ČR už je ve větším rozsahu tzv. britská, nakažlivější mutace koronaviru. V nemocnicích je podle něj stále vysoký počet pacientů, a to i na jednotkách intenzivní péče.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.