Bolestivý scénář pro Česko. Rastislav Maďar odhadl, co se stane, pokud se otevřou obchody

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 2. 2021

Odborníci varují před otevřením obchodů a škol v současné epidemické situaci při šíření covidu-19. Už na podzim pokusy s rozvolňováním přes varování expertů stály na podzim lidské životy. "Do toho vstupuje šíření anglické mutace na našem území, to situaci ještě zhorší," řekl pro ŽivotvČesku.cz Rastislav Maďar (47), který byl do léta jedním poradců ministra zdravotnictví.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50) nejde při otevírání obchodů o rozvolňování protiepidemických opatření. Lidé mají převzít víc odpovědnosti. Dnešní počty nových případů a hospitalizovaných jsou nejvyšší od začátku ledna. Ve většině krajů hrozí podle modelů zdravotnických statistiků vyčerpání kapacit intenzivní péče.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je jasné, že všichni by si přáli rozvolnění a žít způsobem jako před epidemií. To ale zkrátka za situace, kdy začíná na našem území dominovat mutace viru, není možné.

"Pokud jde o rozvolnění obchodů a dopady, tak přesně to neumí odhadnou nikdo, protože do toho vstupuje šíření britské mutace na našem území. To situaci ještě více zhorší. Otevření maloobchodu vyšle na nákupy větší množství lidí, kteří budou chtít nakoupit víc než jen základní zboží, jako tomu bylo doteď. Vytvoření podmínek pro větší mobilitu populace za stávající epidemiologické situace nedává z odborného hlediska smysl a v horizontu následujících měsíců to může i samotnému maloobchodu spíše ublížit, pokud bude muset opět brzdit," odhadl scénář pro ŽivotvČesku.cz respektovaný epidemiolog Rastislav Maďar.

Ministr zdravotnictví ve středu ráno na tiskové konferenci odmítl, že by plánované otevření obchodů bylo rozvolňováním. Chce naopak, aby každý člověk dodržoval opatření a převzal svůj díl odpovědnosti.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.