Každých 10 minut umře v Česku člověk. Nevím, na co vláda čeká, říká Milan Kubek. Odhalil tvrdé řešení

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 2. 2021

Pokud vláda nepřistoupí k tvrdému lockdownu okamžitě, bude k tomu stejně za dva týdny donucena postupující epidemií. Myslí si to prezident České lékařské komory Milan Kubek (53). "Každých deset minut u nás zemře člověk na covid, ekonomika krvácí, jsme v jakési karanténě a epidemie se dál rozjíždí," uvedl Milan Kubek pro ŽivotvČesku.cz.

K 23. únoru bylo v českých nemocnicích hospitalizováno s covidem 6573 lidí. Od začátku epidemie zemřelo 19 537 Čechů. Nemocnice jsou na hraně své kapacity, kriticky dochází místa na jednotkách intenzivní péče.

Situace v České republice se dál dramaticky zhoršuje s postupující britskou mutací. V Česku je také zřejmě už přítomná i jihoafrická mutace, Národní referenční laboratoř zkoumá 7 vzorků. To je situace, ve které by prezident České lékařské komory Milan Kubek okamžitě nařídil tvrdý lockdown - tedy s omezením chodu továren a s omezením pohybu jen v místech bydliště.

"K lockdownu jsme měli přistoupit už dávno. Ale lepší pozdě než nikdy. Bohužel vláda na to nemá odvahu a přihlíží tomu, jak umírají lidé. Každých deset minut u nás zemře člověk na covid, ekonomika krvácí, jsme v jakési karanténě a epidemie se dál rozjíždí. Žádné jiné racionální řešení není, než na tři, nebo alespoň minimálně na dva týdny, omezit veškeré mezilidské kontakty na naprosté minimum a zavřít továrny. Jejich otevření podmínit opakovaným plošným testováním všech zaměstnanců, totéž udělat se všemi úřady a školami. Není možné, aby děti chodily do škol bez testování, jak se děje teď. Školy a školky jsou semeništěm nákazy, učitelé jsou druhou nejpostiženější profesní skupinou po zdravotnících," řekl Milan Kubek pro ŽivotvČesku.cz.

Prezident Lékařské komory nerozumí tomu, proč vláda čeká na zázrak. Milan Kubek uvedl, že je nevyhnutelné, že v lockdownu stejně Češi skončí.

"Lockdown je jediné racionální řešení, čím později k němu přistoupíme, tím budou vyšší ztráty na životech a na ekonomice. Já se obávám, že i když vláda tvrdý lockdown bude chtít o týden či dva oddálit, tak k němu nakonec stejně dojde. Epidemie se dál rozjíždí, reprodukční číslo máme téměř 1,2. Britská mutace zaplavila celé Čechy a nyní se bude přelévat na Moravu, nemocnice nemají žádnou rezervní kapacitu, máme nejvyšší počet pacientů ve vážném stavu, co jsme kdy měli. Máme vyčerpané zdravotníky, kteří již pět měsíců pracují v nouzovém režimu. Nevím, na co se čeká. Kdyby vláda jednala razantněji, tak do této situace jsme se nemuseli dostat. Koronavirus mají všude, ale my jsme nejhorší," dodal Milan Kubek pro ŽivotvČesku.cz.

Kapacita lůžek intenzivní péče v nemocnicích se podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého blíží absolutnímu vyčerpání, volných je asi 15 procent. Ústřední krizový štáb a vláda dnes projedná žádost o pomoc německých nemocnic s českými pacienty.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.