Epidemiolog Rastislav Maďar přiblížil, jaké opatření by stabilizovalo epidemii. Čím dříve, tím levněji, říká

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar
Foto: Se souhlasem Rastislava Maďara
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 2. 2021

Tvrdý lockdown - to je v posledních dnech nejvíce používaný termín od odborníků. Jde o zásadní opatření, které si Česko vyzkoušelo na začátku epidemie během loňského jara. Podle respektovaného epidemiologa Rastislava Maďara (47) se k němu, v případě že nezaberou stávající či další opatření, bude vláda muset ubírat. "Tvrdý lockdown by byla nejrychlejší cesta a také nejjistější řešení, jak dostat situaci pod kontrolu," řekl pro ŽivotvČesku.cz odborník.

Aktuální situaci bez tvrdého lockdownu odborníci popisují jako prodlužování agonie. Epidemie i přes řadu opatření nebrzdí, naopak sílí. O tom vypovídají i data, které uvádí portál ministerstva zdravotnictví.

V úterý přibylo v Česku 15.672 případů nemoci covid-19, což je nejvíce od 6. ledna. Jedná se o šestý nejvyšší denní nárůst počtu nakažených za celou dobu epidemie. V Česku v posledních týdnech vytrvale klesají počty volných lůžek v nemocnicích. Zatímco na začátku února bylo volných asi 760 lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče, k dnešnímu ránu už bylo volných lůžek jen 590. To je pouze 14 procent z celkových kapacit míst na ARO a JIP v zemi. 

"Tvrdý lockdown by byla nejrychlejší cesta a také nejjistější řešení, jak dostat situaci pod kontrolu. Stávající měkčí opatření sice určitou logiku dávají, pokud však nebudou stačit, stejně nic jiného než tvrdý lockdown nezbyde a v tom případě čím nastane dříve s rychlejší normalizací situace, tím levnější to nakonec bude," upřesnil svůj pohled na současný vývoj epidemie Rastislav Maďar pro ŽivotvČesku.cz.

Od 1. března loňského roku, kdy byli v Česku registrováni první lidé nakažení koronavirem, bylo potvrzeno 1,18 milionu případů covidu-19. Aktuálně nemocí v zemi trpí přes 127.000 lidí. Zemřelo již celkem 19.682 lidí s covidem-19. V posledních dnech se denní počty úmrtí dostaly až na hodnoty kolem 150 a 160.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.