Dívčí válka mezi ministryněmi. Schillerová a Maláčová do sebe »zajely«. Příště si to odpracuj, útočí na sebe

V popředí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a za ní ministryně financí Alena Schillerová
V popředí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a za ní ministryně financí Alena Schillerová
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 2. 2021

Slovní šarvátky mezi politiky začínají být denní zábavou pro veřejnost. Po proslulém sněmovním »flákanci« se národ aktuálně baví slovními výpady na Twitteru mezi ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), které se pořádně odvázaly. Důvod? Příspěvek 370 korun pro lidi v karanténě.

Ministryně Alena Schillerová na sociální síti neschválený příspěvek okomentovala tak, že na nápravě ohledně příspěvku pracuje a své koaliční kolegyni nabídla pomoc. Ovšem Jana Maláčová se proti jejímu komentáři ohradila.

"Děkuji za nabídku, ale naprosto postačí, když to nebudeš blokovat. Máš obrovský podíl na tom, že si lidé musí vybírat mezi zdravím a výdělkem," uvedla Maláčová na Twitteru.

Ministryně Schillerová se nenechala zahanbit. "Doporučuji příště více naslouchat a hledat kompromis. Jak se říká, prostě si to odpracovat. Zkrátka všechno se na sílu protlačit nedá. Tím méně s problematickými přílepky svých spolustraníků. Škoda, bez nich by prý zákon prošel jako nůž máslem," pustila se do kolegyně.

Sněmovna v pátek opětovně schvalovala vládní návrh z pera ministryně Maláčové, který měl lidem v nařízené karanténě přinést příspěvek k náhradě mzdy až 370 korun denně. Senát vrátil tento návrh zákona poslancům s pozměňovacími návrhy. Chtěl z něj mimo jiné odstranit poslanecké úpravy, které se do něj dostaly ve Sněmovně na návrh poslanců ČSSD. Opoziční poslanci i senátoři je označovali jako přílepky, tedy nesouvisející změny jiných zákonů. Například ukládaly podnikatelům povinnost hlásit úřadům práce volná místa.

Pro přehlasování Senátu bylo zapotřebí alespoň 101 poslanců. Přestože zákon podpořili vedle vládní koalice třeba lidovci, chyběl jediný hlas, protože se zdrželi tři poslanci hnutí ANO. Zákon tak nebyl schválen. Maláčová už oznámila, že připravuje nový návrh, který chce v pondělí předložit vládě.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.