Velká Británie truchlí. Princ Philip je po smrti, královna Alžběta II. ovdověla

Královská rodina - Královna Alžběta II., princ Charles a princ Philip
Královská rodina – Královna Alžběta II., princ Charles a princ Philip
Foto: Profimedia.cz
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 9. 4. 2021

Velkou Británii zasáhla smutná zpráva, kterou přinesli poslové z Buckinghamského paláce. Ve věku 99 let zemřel princ Philip, vévoda z Edinburgu a manžel královny Alžběty II. (94). Ten byl od poloviny února hospitalizován v nemocnici, kde se léčil s blíže nespecifikovaným infekčním onemocněním. Po březnovém návratu domů zemřel v pátek 9. dubna ve Windsoru.

Buckinghamský palác uveřejnil informaci, že princ Philip je po smrti. Manžel královny Alžběty II. zemřel poklidně na hradu Windsor. Palác neuvedl, co bylo příčinou jeho smrti, v únoru byl ovšem hospitalizován kvůli infekční chorobě a prodělal operaci.

"S hlubokým zármutkem informujeme, že její výsost královna Alžběta II. oznámila úmrtí svého milovaného manžela prince Philipa. Jeho výsost odešla dnes ráno poklidně na hradu Windsor," zní v prohlášení.

S přibývajícím věkem měl princ Philip posledních několik let zdravotní potíže různých druhů a za posledních 10 let strávil v nemocnici téměř každý rok alespoň pár dní. V roce 2017 se pak stáhl do ústraní a oznámil, že se nebude účastnit společenských akcí.

V polovině února 2021 nastoupil princ Philip do soukromé nemocnice krále Edwarda VII., kde se léčil z infekcí, hned 1. března pak musel být převezen do nemocnice sv. Bartoloměje. "Princ musel kvůli srdečnímu onemocnění podstoupit důležité testy, je ale v pořádku, reaguje na léčbu a aby byla úspěšná, zůstane v nemocnici minimálně do konce týdne," znělo v prohlášení paláce.

Stav vévody z Edinburghu, který byl v lednu společně se svou chotí očkován vakcínou proti nemoci covid-19, se po návratu z nemocnice začal zhoršovat. Palác oznámil smutnou zprávu o úmrtí prince Philipa prostřednictvím oficiálního prohlášení.

Podle deníku The Telegraph princ už v minulosti vyslovil přání, aby rakev s jeho ostatky nebyla vystavena ve Westminsteru. Přál si, aby se s ním blízcí rozloučili pokud možno v kruhu rodinném a aby bylo jeho tělo uloženo k poslednímu odpočinku v zahradách Frogmore, necelý kilometr od hradu Windsor.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.