Žiji s manželem a mám další dva partnery, říká o polyamorii herečka z dokumentu V síti Tereza Těžká

Tereza Těžká s manželem Janem a společnou přítelkyní Anetou.
Tereza Těžká s manželem Janem a společnou přítelkyní Anetou.
Foto: Se svolením Terezy Těžké
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 4. 3. 2021

Herečka Tereza Těžká (25) vešla do povědomí veřejnosti díky ztvárnění dvanáctileté Míši Soukupové v dokumentu V síti. V poslední době ale své příznivce zaujala tím, že promluvila o polyamorii a v prosinci přiznala, že manžel není jejím jediným partnerem. "Spousta lidí si myslí, že polyamorie je jen o sexu, že jsou to lidi, kteří nezvládají závazky. To vůbec není pravda, jedná se o plnohodnotné vztahy," vysvětlila herečka pro ŽivotvČesku.cz.

Tereza Těžká ztvárnila jednu z hrdinek dokumentu V síti, který otřásl nejen českou společností. Ve filmu hrála dvanáctiletou dívku, ve skutečnosti jde ale o dospělou ženu, která je dokonce i vdaná. V prosinci ovšem oznámila, že manžel Jan není jejím jediným partnerem. Tématem polyamorie začala bořit předsudky.

O tom, že je polyamorní, Tereza poprvé promluvila na svém Instagramu, kde tuto skutečnost sdělila tisícům příznivců. "Myslím si, že strach tam možná hrál nějakou roli, ale zároveň mi to nepřišlo v tu chvíli důležité. My s manželem máme polyamorní vztah už od začátku, ale vedle sebe jsme měli vždy sekundární vztahy, ten náš byl hlavní a pak byly vedlejší. To se ale za poslední rok výrazně změnilo, tím že máme společnou přítelkyni a já mám ještě přítele. Ty vztahy se dost vyrovnaly a jsou pro mě hrozně důležité. Došlo mi, že se tím nechci tajit. Proč taky? Kdybych měla jen přítele Petra nebo jen Áňu, taky o tom vztahu mluvím, netajím se jimi, chodím s nimi na veřejnost, sdílím fotky a podobně. Došlo mi, že není důvod, proč bych tohle téma neměla otevřít a proč bych se za něj měla stydět," řekla pro ŽivotvČesku.cz mladá talentovaná herečka.

Hvězda dokumentu V síti vysvětlila, jak její vztahy vypadají. "S mužem máme dohromady každý tři partnery. Můj manžel Jan má dvě přítelkyně - Anetu, Kláru a mě. Já mám přítele Petra, manžela, přítelkyni Anetu, která je zároveň společná s mým mužem," upřesnila Tereza Těžká pro ŽivotvČesku.cz.

Terezy společný vztah s manželem a přítelkyní Anetou se nijak neliší od běžných monogamních vztahů ani přesto, že jsou v něm tři osoby. "Vztah ve třech, triáda, funguje paradoxně stejně jako každý normální monogamní vztah. Řeší se tam stejné věci, stejné problémy, ale je zajímavé, jak tři lidé tvoří čtyři samostatné vztahy, tedy já a Áňa, já a Jan, Jan a Áňa a my tři dohromady. Každý ten vztah se posouvá jinak rychle, jsou tam jiné věci. Třeba já s Áňou už jsem někdy od června, Honza s Áňou spolu začali chodit později, ale už teď si dokážou představit, že bychom spolu v létě bydleli. To já si představit ještě neumím, je to na mě hodně brzo. Je hezké pozorovat, jak je vývoj rozdílný a ty vztahy jsou jiné. Když jsme spolu všichni tři, je to jiné, než když jsem sama s Honzou nebo Honza s Áňou a podobně. Ale jinak fungují stejně, jako každý vztah," vysvětlila herečka pro ŽivotvČesku.cz.

Polyamorie je opředena mýty a předsudky, které mladá herečka svou otevřeností pomáhá bořit. "Mýtů kolem polyamorie panuje neuvěřitelně moc, třeba to, že je polyamorie jen zástěrkou nevěry, což není pravda. Stejně tak může člověk být polyamorní i nevěrný. Kdybych si teď našla chlapce a za zády partnerů s ním měla poměr, je to stejně prachobyčejná nevěra, jako v normálním vztahu. Rozdíl mezi nevěrou a polyamorií je ten, že nevěra je podle definice uskutečňování takových kontaktů s jiným člověkem, většinou sexuálních, kterými vědomě ubližujeme svému partnerovi a vykonáváme je často za zády partnera. Polyamorie se oproti tomu liší tak, že všichni zúčastnění o tom ví, vstupují do toho dobrovolně, rozhodli se sami, že tak chtějí žít a souhlasí s tím. Já ráda používám výraz nadšený souhlas, že to není jen tolerance, ale radost. Zároveň se všichni známe, třeba můj muž a přítel jsou přátelé," popsala Tereza Těžká pro ŽivotvČesku.cz realitu tabuizovaného tématu.

Vztahy polyamorních lidí jsou plnohodnotné, se vším všudy. Tereza proto vyvrací i spojitost polyamorie s promiskuitou. "Spousta lidí si myslí, že polyamorie je jen o sexu, že jsou to lidi, kteří nezvládají závazky. To vůbec není pravda, já mám závazků třikrát tolik, protože mám tři plnohodnotné vztahy a musím se o ty partnery starat, naslouchat jim, věnovat jim čas, který potřebují, být tady pro ně, zkrátka vše co patří do vztahu. Chci, abychom všichni byli spokojení a každý dostal, co potřebuje, nikdo se necítil odstrčený nebo méněcenný. S vyšším počtem partnerů narůstá i množství závazků a starostí, ale i množství lásky, což to velmi kompenzuje," vysvětlila filmová Míša Soukupová pro web ŽivotvČesku.cz.

Ačkoliv dostává Tereza spoustu lásky, rozhodně si nemyslí, že by se z polyamorie měl stát trend a že je pro každého. "Nemyslím si, že by polyamorie byla lepší než monogamní vztah. Co je pro mě důležité, je aby se každý mohl rozhodnout a vybrat si svobodně životní styl, který mu vyhovuje. Já na polyamorii vidím spoustu pozitivního, ale je za tím i obrovská práce. Pokud lidi neumí komunikovat, zakládají si na velké problémy. Není to pro každého. Je fakt důležité o všem mluvit, snažit se být těm lidem otevřený a dávat pozor na to, aby měl každý partner naplněné své potřeby. Časové rozložení je na polyamorním vztahu za mě úplně nejhorší, a to je pandemie. Naštěstí mám partnery ze stejného okresu, vůbec nevím, co bychom dělali, kdyby to tak nebylo, nějak bychom to přečkali," doplnila herečka se smíchem pro ŽivotvČesku.cz.

Existují i polyamorní rodiny, v nichž partneři společně vychovávají děti. Takové téma ale pro herečku není aktuální. "Zatím to není moje téma, všichni partneři, se kterými jsme, do budoucna neplánují dítě, ale to neznamená, že se to časem nemůže změnit, nebo nepřijde něco nečekaného, nicméně znám spoustu polyamorních rodin, ve kterých to funguje skvěle, až mě to překvapuje. Vlastně mi přijde, že tím, jak jich je víc, má dítě více pozornosti, více tet na hlídání, to, co mu nemůžou předat rodiče, mu může v rodině předat někdo jiný, takže má více inspirace a vzorů. Je to jako návrat ke kořenům dřívější doby, kdy celý kmen se staral a vychovával všechny děti," řekla pro ŽivotvČesku.cz Tereza, kterou mateřství v tuto chvíli neláká.

V jakémkoliv vztahu se může objevit žárlivost. Ta je v polyamorii tématem, kterému není radno se vyhýbat. "Musím říct, že v našich vztazích jsme se dostali do bodu, kdy umíme dobře pracovat se žárlivostí. Polyamorních lidí se žárlivost týká stejně jako monogamních, ne-li víc, protože s ní musí pracovat častěji. Člověk se naučí, jak ji vnímat, nám se povedlo, že dokážeme poznat, co se za ní skrývá. Zjistili jsme, že žárlivost má nějaký důvod, pravděpodobně třeba strach či citové zranění z minulosti nebo nějakou vnitřní nejistotu. Místo toho, abychom řešili, že někdo žárlí, tak řešíme, proč žárlí a jak mu pomoct, v čem ho podpořit," dodala Tereza Těžká, která se kromě vztahů raduje i z nominace na Českého lva v kategorii Hlavní ženský herecký výkon.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.