Chytré a rychlé řešení. Profesor Jaroslav Flegr popsal 4 kroky, jak ukončit epidemii v Česku

Nemocnice - Ilustrační snímek
Nemocnice – Ilustrační snímek
Foto: Showpix
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 3. 2021

Epidemická situace v Česku vykazuje alarmující čísla především v počtu hospitalizovaných a těžkých případů s covidem. Nemocnicím začínají docházet kapacity a odborníci bijí na poplach, že může dojít pod náporem narůstajícího počtu nakažených lidí virem SARS-CoV-2 ke kolapsu zdravotnického systému. Řešením krizového stavu je podle uznávaného profesora z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Jaroslava Flegra (62) několik základních bodů, které mohou vést k ukončení epidemie koronaviru.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50) bude tento týden stěžejní z hlediska vytíženosti lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP). Jako velký problém se ukázal nedostatek zdravotnického personálu, který je v době epidemie koronaviru mnohonásobně potřebný. Od pondělí 8. března vešla v platnost pracovní povinnost třetích a čtvrtých ročníků zdravotnických škol, mediků s výjimkou prvních a šestých ročníků i studentů nelékařských oborů. Ti by měli nastoupit do nemocnic a pomoci zdravotnickému personálu. Tím jim vznikne také nárok na přednostní očkování.

V Česku se očkuje od 27. prosince a aktuálně se používají očkovací látky tří farmaceutických společností – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. Aplikováno bylo už přes 830 000 dávek vakcín a více jak 262 000 očkovaných lidí už dostalo i druhou dávku.

Z krizové situace, která se zdá nemít konce, však vede rychlá cesta. Stačí k ní pouze uskutečnit pár legislativních změn. "V první řadě by mělo Ministerstvo zdravotnictví opustit nepřiznanou strategii řízeného promořování, která nás už zbytečně stála asi 25-30 tisíc životů. Poté je třeba radikálně navýšit počet preventivních PCR testů v podnicích, ve školách a vzápětí i na obnovených hromadných akcích. A to na hodnotu zhruba milion PCR testů za den. Takové navýšení rychle a poměrně levně zajistí soukromé subjekty, když se jim pro to vytvoří legislativní podmínky. Nejdůležitější je vyjmout preventivní testování ze zdravotnických úkonů, aby testující pracoviště nemusela mít status zdravotního zřízení a nebyla svázána příslušnými pravidly a povinnostmi. Dále by rychlému navýšení testovacích kapacit pomohlo, kdyby bylo preventivní testování, a pokud možno i trasování, vyjmuto z kompetence a rozpočtové kapitoly ministerstva zdravotnictví – to má vcelku pochopitelnou snahu na obojím šetřit a bránit navyšování kapacit PCR testování i trasování. Kdyby se výše uvedená v podstatě administrativní opatření uskutečnila, došlo by k navýšení kapacit na milion testů denně do měsíce, cena jednotlivých PCR testů by klesla pod 100 korun za vzorek a k normálnímu životu bez výraznějších omezení bychom se mohli vrátit v následujících čtyřech týdnech. Školní docházka by se mohla obnovit prakticky okamžitě," popsal pro ŽivotvČesku.cz strategii k úspěšnému zvládnutí epidemie Jaroslav Flegr, renomovaný evoluční biolog a profesor z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který dlouhodobě predikuje s poměrně vysokou přesností dění v Česku a postup epidemie koronaviru.

První případ nákazy covidem-19 byl u nás prokázán 1. března loňského roku, kdy vláda dokázala poměrně rychle zareagovat na krizovou situaci a zavedla přísná opatření. Letní měsíce pak přinesly rozvolnění, které se ukázalo jako chybný krok vedoucí k propuknutí dalších vln epidemie. Od začátku března platí mimo jiné omezení volného pohybu v rámci okresů, tzv. lockdown, který má zamezit šíření koronaviru a prudkému nárůstu nově nakažených. Trvat bude ještě dva týdny a poté se ukáže, zda bylo toto řešení efektivní.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.