Bezdomovci v oblíbené reality show. Cesta zpět do společnosti není pro každého, vysvětlil odborník

Výměna manželek
Výměna manželek
Foto: se souhlasem TV Nova
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 17. 3. 2021

Někteří lidé se museli potýkat s ranami osudu, které si jen málokdo umí představit. Někdo hodí minulost za hlavu a už na ni nechce vzpomínat, jiní se nebojí o ní promluvit dokonce v televizi. Nejnovější díl reality show z českých domácností ukázal, jak funguje rodina, jejíž členové byli ještě před časem bez domova. "Zkušenost je taková, že když se někdo ze dna vyšplhá zpátky nahoru, tak mívá tendence si toho vážit," uvedl k fenoménu bezdomovectví pro ŽivotvČesku.cz sociolog Vojtěch Bednář.

V klasických rodinách bývá hospodaření s penězi otázkou, která vyvolává dlouhé debaty. V rodině Jany (38) a Jiřího (39) z Valašského Meziříčí je důležité mít nový nábytek, zásobu trvanlivých potravin a plýtvání jídla není nikterak palčivým tématem. Naopak v rodině Aleny (32) a Míry (36) na majetku příliš nezáleží a hlavní hodnotou je pro ně přítomnost lásky.

Manželé z vesnice Branná společně žili na ulici a později i ve squatu. Život v takových podmínkách pro ně nebyl příjemný a dokázali si najít byt, zaměstnání a dnes se synem fungují jako klasická rodina. Otázka bezdomovectví je jedním z motivů nejnovějšího dílu populární reality show.

"Panuje všeobecný názor, že bezdomovectví je fenomén posledních dekád, čili od okamžiku, když jsme začali budovat kapitalismus. Není to úplně pravda, protože ono se to nacházelo v Československu už v 80. letech. Tehdejší pokusy tento problém vyřešit a ty lidi dostat zpět do společnosti selhaly na tom, že celá řada bezdomovců nebo vyloučených osob byla neochotná přizpůsobovat se většinové společnosti," uvedl pro ŽivotvČesku.cz sociolog Vojtěch Bednář.

Pár v reality show popsal bezdomovectví jako zkušenost, která člověka žene kupředu a ukazuje, že je nutné bojovat. "Zkušenost je taková, že když se někdo ze dna vyšplhá zpátky nahoru, tak mívá tendence si toho vážit. Vážit si toho, co má, co mu společnost dává a má tendenci to nějakým způsobem propagovat. Děje se to za předpokladu, že nespadl do toho alkoholu nebo do těch drog," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz oslovený sociolog.

"Jeden typ jsou lidé, kteří se dostanou na ulici konáním osudu nebo shodou nešťastných náhod. Může to být rozvod, dluhy nebo ztráta zaměstnání. Tito lidé mívají tendenci se rychle resocializovat a do systému se nějakým způsobem vrátit," popsal pro ŽivotvČesku.cz Vojtěch Bednář typy osob bez domova.

Podle sociologa nastává problém v okamžiku, kdy jsou lidé na ulici už dlouho. "Tím je vyšší riziko toho, že podlehnou alkoholu, začnou brát drogy a začnou se chovat patologicky. Čím více se takto chovají, tím obtížnější je pro ně návrat do společnosti. Pak nastává takový efekt, že když těm lidem podáte pomocnou ruku a pokusíte se uspokojit jejich minimální potřeby, tak je to pro ně najednou nepohodlné, protože to znamená změnu oproti stavu, na který si už zvykli. To jsou právě ti patologičtí jedinci, kteří se vracejí a které je obtížné resocializovat," uvedl sociolog pro ŽivotvČesku.cz, proč je s postupem času návrat do společnosti těžší.

"Problém spočívá v tom, že absolutně kdokoliv se může stát chvilkovým bezdomovcem a téměř kdokoliv z těch, kteří se jimi stali, může spadnout do té druhé části bezdomovců, kteří pak už nedělají v podstatě nic jiného, než že se chovají patologicky," doplnil sociolog Vojtěch Bednář pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.