O víkendu jaro nezačne. Teploty spadnou hluboko pod bod mrazu, řidiče čeká náledí, říká meteoroložka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 3. 2021

Česko má před sebou nejspíše poslední mrazivý víkend. Zima končí svou nadvládu, ale rozloučí se ve velkém stylu. Meteoroložka předpověděla, že teploty budou místy padat až k mínus 10 stupňům Celsia. "Řidiči by si měli dát pozor na náledí a na zmrazky na silnicích," uvedla k víkendové předpovědi pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Kvůli epidemii koronaviru si vláda přeje, aby lidé moc nevycházeli ven a v ideálním případě se zdržovali doma. Víkend k takovému chování vyzve, protože počasí nebude nakloněno dlouhým procházkám. Zima, sníh, vítr a zmrazky na silnicích, tak bude vypadat počasí v následujících dnech.

"V pátek se na většině území Česka probudíme do bílého a pořádně studeného rána. Chladno bude i v nížinách. Teploty budou klesat mezi mínus 1 až mínus 5 stupňů Celsia. Řidiči by si měli dát pozor na náledí a na zmrazky na silnicích. V odpoledních maximech budou teploty mezi 1 až 5 stupňů Celsia. Na většině Česka musíme počítat se sněhovými přeháňkami, na horách bude sněžení četnější. V pátek nás čeká poslední astronomický den, takže zima se vyřádí," předpověděla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Mrazivé počasí nás čeká i o víkendu, kdy začne astronomické jaro.

"Studené severní a severovýchodní proudění bude pokračovat i o víkendu. V sobotu ráno budou teploty klesat od mínus 4 do mínus 8 stupňů Celsia, v západní části republiky budou teploty padat až k mínus 10 stupňů Celsia. Rozhodně můžeme říct, že první den astronomického jara bude chladnější, než byl první den astronomické zimy, tehdy teploty nespadly pod bod mrazu. Oblačnosti a sněžení ale bude méně než v pátek. Na horách sněhové přeháňky čekat můžeme, ale v nížinách budou ojedinělé. Odpolední teploty budou mezi 0 a plus 4 stupně Celsia," popsala chladnou sobotu Dagmar Honsová.

Na nejbližších 14 dnů to bude nejchladnější víkend. Pak by měly teploty jít poměrně rychle nahoru. Na konci března by mělo být až 15 stupňů Celsia. Ale na teplejší dny si Česko ještě musí počkat.

"V neděli bude na počátku dne polojasno až oblačno. V ranních minimech teploty mezi mínus 6 až mínus 10 stupňů. Odpoledne od západu začne přibývat oblačnost a na většině území Česka očekáváme sněžení, v nížinách bude i déšť, teploty vystoupí na plus 3 až 7 stupňů Celsia. Frontální systém ukončí severní a severovýchodní proudění," upřesnila víkendovou předpověď pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.