Infekčnost viru klesne o třetinu a jsme z hrůzy venku, říká evoluční biolog. Odhadl, kdy se tak stane

Evoluční biolog Jaroslav Flegr
Evoluční biolog Jaroslav Flegr
Foto: se souhlasem Jaroslava Flegra
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 3. 2021

Podle evolučního biologa a parazitologa Jaroslava Flegra (63) se už brzy Česko dostane do situace, kdy se epidemická situace výrazně zlepší. Výhled jarního počasí je nadějí, která by mohla vrátit zpět život do hodnot blízkých normálnímu životu. "Už týden po oteplení klesne infekčnost viru o třetinu a opatření jasně zaberou," predikuje profesor z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Vyšší teploty se začnou pozvolna prosazovat začátkem nadcházejícího týdne. Už v úterý by rtuť teploměru měla v maximech ukázat 10 stupňů Celsia a od pátku až 15 stupňů Celsia, uvádí meteorologové. Právě to je podle Jaroslava Flegra klíčové.

"Příští týden se definitivně oteplí a už týden po oteplení klesne infekčnost viru o třetinu a opatření jasně zaberou. V případě, že premiér Andrej Babiš okamžitě nerozvolní a nechá počty nakažených klesnout na 1000 denně, aby hygiena mohla začít efektivně trasovat, tak jsme z té hrůzy venku. A pak už se bude situace stále jen zlepšovat. Až přijde příští zima, už budeme naštěstí i my dostatečně proočkovaní," řekl pro ŽivotvČesku.cz evoluční biolog k současnému vývoji epidemie.

Epidemie podle současných dat skutečně začala stagnovat a její vývoj je příznivý. V pátek přibylo v České republice 9624 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 5300 méně než minulý týden. Poprvé od poloviny února tak nárůst nakažených ve všední den klesl pod deset tisíc. Počet lidí, kteří s nákazou covidem-19 od začátku epidemie zemřeli, vzrostl na 24.530.

 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.