Covid pas by měl být ve třech podobách. Není to špatné řešení, ale má to jedno »ale«, říká ředitelka CK

Covid pasy by neměly být jakkoli diskriminační - Ilustrační snímek
Covid pasy by neměly být jakkoli diskriminační – Ilustrační snímek
Foto: ŽivotvČesku.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 3. 2021

Usnadnit lidem v Evropské unii cestování a pomoci turistickému ruchu, které v souvislosti s pandemií není v dobré kondici, má jednotný »covidový pas«. Jeho parametry navrhla Evropská komise, a to tak, že jednoduší cestování by s ním měli od léta mít lidé očkovaní, s negativním testem či protilátkami proti covidu-19. "Mně upřímně nápad se zavedením covid pasů nepřijde jako špatné řešení, ale bylo by ideální, aby se to zavedlo nejen v rámci EU," okomentovala pro ŽivotvČesku.cz ředitelka cestovní kanceláře Fantasy Travel.

Digitální zelený certifikát, jak osvědčení nazývá komise, bude postaven na trojici kritérií, která budou mít stejnou váhu: očkování, negativní PCR či antigenní test, a přítomnost protilátek v těle. Každý členský stát se podle návrhu bude moci rozhodnout, jaké stanoví podmínky pro majitele osvědčení, budou však muset být pro všechny lidi stejné.

"Mně upřímně nápad se zavedením covid pasů nepřijde jako špatné řešení, ale má to jedno »ale« - bylo by ideální, aby se to zavedlo nejen v rámci EU, ale po celém světě. Důvodem toho je, že to může způsobit nejasnosti ohledně cest právě mimo EU, kdy konkrétně Fantasy Travel je zahlcen řadou dotazů, a to ve smyslu, jak je to s cestováním do různých zemí. V současné době, má cestováni do jednotlivých zemí různé podoby a podmínky vstupu, kdy se uplatňuje i karanténa, což logicky cestování komplikuje," řekla pro ŽivotvČesku.cz ředitelka společnosti Šárka Holakovská.

Unijní exekutiva zdůraznila, že certifikát nebude diskriminovat lidi, kteří se nemohou nebo nechtějí nechat očkovat. Zároveň nemá být omezen ani pohyb těch, kteří pas vlastnit nebudou. Certifikát má existovat v digitální i papírové podobě. Aby jej lidé mohli začít používat před letní turistickou sezónou, musí jej schválit členské země a Evropský parlament. 

Podle komise by pas měl platit pouze dočasně do chvíle, kdy Světová zdravotnická organizace vyhlásí konec covidové pandemie.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.