Velikonoce, mutace a očkování jsou klíčové. Rastislav Maďar řekl, zda v létě už bez respirátorů

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 25. 3. 2021

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka (42) je Česko aktuálně v souvislosti boje s epidemií v cílové rovince a v následujících týdnech by se mělo hovořit o návratu dětí do škol i rozvolnění služeb. Případná zmírňování dosud přísných opatření může však ještě ovlivnit chování lidí o Velikonocích a také případné objevy nových mutací koronaviru. Na léto zcela bez opatření ale nelze pomýšlet ani za těch nejlepších předpokladů. "Vloni se ukázalo, že bez roušek ve veřejných prostorách se zvyšuje virová nálož v populaci," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz uznávaný epidemiolog Rastislav Maďar (47).

Přísná protiepidemická opatření začínají přinášet výsledky, počty nakažených už se každým dnem nezvyšují a vláda v následujících týdnech projedná první rozvolnění. Z nejhoršího je Česko sice venku, ale není čas se předčasně radovat. Budoucnost totiž záleží na několika aspektech.

"Záleží na tom, jestli se epidemiologická situace nezhorší následkem chování lidí v soukromí o Velikonocích a taky na tom, jestli se nám v ČR v následujících měsících nerozšíří nové varianty koronaviru. Potom už bude záležet hlavně na rychlosti očkovaní," uvedl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Rastislav Maďar na dotaz, kdy budeme z epidemie venku.

Lidé ve velkém upínají své naděje na letní měsíce. Ty byly v loňském roce téměř bez opatření a nakažených přibývalo každým dnem málo. Koronavirus se však při vyšších teplotách nepřestane zcela šířit a letos se tak zcela bez nařízení neobejdeme. "Pokud jde o léto, vloni se ukázalo, že bez roušek ve veřejných vnitřních prostorách se zvyšuje virová nálož v populaci, což si před podzimem nemůžeme dovolit," nastínil letní podmínky pro ŽivotvČesku.cz uznávaný odborník Rastislav Maďar.

O tom, že v létě se bez ochrany dýchacích cest alespoň ve vnitřních prostorách zcela určitě neobejdeme, už v minulosti hovořila řada odborníků, mezi nimi například i prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.