Podle Jaroslava Flegra může začít rozvolnění hned po Velikonocích. Cesta ale nevede přes antigenní testy

Evoluční biolog Jaroslav Flegr
Evoluční biolog Jaroslav Flegr
Foto: se souhlasem Jaroslava Flegra
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 3. 2021

Podle profesora Jaroslava Flegra z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy by rozvolňování tvrdých opatření v boji s koronavirem mohlo začít hned po Velikonocích. Jenže to by se virová nálož u žáků ve školách musela hlídat pomocí PCR testů. Používání antigenních testů ve školách, jak plánuje vláda, nepovažuje biolog za rozumné. "Kdyby byla logistika na PCR testy, tak bych s návratem dětí do škol začal okamžitě po Velikonocích," řekl vědec pro ŽivotvČesku.cz.

V České republice od začátku epidemie koronaviru zemřelo více než 26.000 lidí. Březen, který je nejtragičtějším měsícem za dobu trvání epidemie, má zatím 5232 obětí. Přesto epidemie začíná ustupovat, denní počty nově potvrzených případů dál klesají, v neděli testy odhalily 1722 nakažených, nejméně od 6. prosince. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo o tři setiny na 0,83. Hodnota pod jednou ale značí zpomalování epidemie. V nemocnicích bylo s covidem k 29. březnu hospitalizováno 7188 lidí. To jsou čísla, která svádí k tomu, aby se začalo uvažovat o rozvolňování.

Parazitolog a evoluční biolog Jaroslav Flegr by s rozvolňováním začal ihned po Velikonocích, které odborníci a politici považují za rizikové. Vědec však návrat žáků škol podmiňuje používáním PCR testů. Vláda ale plánuje, že ve školách budou používány čínské antigenní testy.

"Tam kde bude dostatečná kapacita na PCR testy, tam bychom mohli s návratem dětí do škol začít okamžitě po Velikonocích. Tak, jak rychle by byla budována kapacita pro PCR testování, tak rychle bychom mohli vracet žáky do škol, i kdyby to mělo být po krajích, či dokonce po okresech. Když v nějakém kraji dokážou zajistit, aby jednou týdně byli všichni žáci otestovaní, tak můžou otevřít školy hned," uvedl Jaroslav Flegr pro ŽivotvČesku.cz s tím, že případné používání podstatně méně citlivých antigenních testů by vyžadovalo testovat žáky nejméně jednou za tři dny, což považuje jednak za neekonomické, a jednak nešetrné k dětem.

"Šlo by to i za pomocí antigenních testů, ale v takovém případě by se musel test opakovat nejméně jednou za tři dny a vzorky by se musely odebírat z nosu. To by bylo nesmyslně drahé a nesmyslně nešetrné vůči dětem. Vybudovat potřebné kapacity na PCR testování dnes není obtížné ani drahé. Nutnou investici odhaduji celorepublikově na 300 milionů a náklady na jeden test na 160 korun. Připomínám, že jeden den locdownu nás přijde asi na 2 miliardy," řekl k problematice profesor působící na Univerzitě Karlově.

Podle Jaroslava Flegra také nic nebrání tomu, aby se děti testovaly samy. "PCR testy jsou natolik citlivé, že se vzorky mohou odebírat i z úst. Dnes jsou k dispozici například lízátkové testy, takže samoodběr samotnými žáky nepředstavuje žádný problém. V případě antigenních testů to u bezpříznakových osob takto fungovat nemůže, a kdo tvrdí něco jiného, ten lže. Rozvolňování bych nedělal plošně, ale po krajích, případně dokonce po okresech. Kde dokáže zřizovatel zabezpečit PCR testování, tam se může okamžitě začít vyučovat prezenčně. A po čtrnácti dnech mohou nejspíš žáci i odložit roušky," dodal vědec s tím, že na podobném principu by se Česko mohlo začít vracet k otevírání sportovních i kulturních akcí. "Samozřejmě, že by to šlo i v těchto případech. Čím více bude hromadných kulturních, sportovních a společenských akcí, tím více budou lidé testování, a tím dřív se epidemie zbavíme. Ale opět mluvím o PCR testech, použití levných antigenních testů pro účely prevence epidemii jen přiživí," dodal respektovaný biolog pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.