Dáda Patrasová o natáčení pohádky Koloběžka první. Prozradila, čím pohrozila režisérovi

Herečka Dáda Patrasová
Herečka Dáda Patrasová
Foto: Nextfoto
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 30. 3. 2021

Herečka, zpěvačka a královna dětských srdcí Dáda Patrasová (64) hrála v celé řadě pohádek. Jednou z těch nejznámějších je Koloběžka první podle předlohy Jana Wericha. Její hlavní hrdinka na natáčení dodnes ráda vzpomíná. "Tam nebyl jediný špatný moment, nějaké »vypěnění« a podobně," řekla Dáda Patrasová pro ŽivotvČesku.cz.

Psal se rok 1984, když diváci mohli poprvé spatřit pohádku Koloběžka první. Hlavní role se ujala královna dětských srdcí Dáda Patrasová, která musela ke králi přijet-nepřijet, být oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádku mají diváci rádi dodnes a herečka zavzpomínala, jak probíhalo natáčení.

"Natáčení bylo moc fajn. Pan režisér Ludvík Ráža byl přísný, takový postrach, bála jsem se ho. Když jsme měli první schůzku, byl moc milý a pohodový. Oddychla jsem si, že vše proběhne v klidu, protože pohodu mám při práci ráda. Ve finále to bylo nádherné. Jednak jsme tam měli skvělý štáb, druhak to pro mě bylo jako skutečná pohádka," prozradila Dáda Patrasová pro ŽivotvČesku.cz.

Postavu krále Jana ztvárnil herec Jan Čenský, pro kterého bývaly dříve role princů a králů charakteristické. "Jan je skvělý člověk, samozřejmě jsme si rozuměli. Já už jsem sice měla malého syna, takže jsem byla na dvou frontách, ale všechno bylo krásné. Nebyl tam jediný špatný moment, nějaké »vypěnění« a podobně. Panu režisérovi jsem řekla, že pokud na mě bude řvát, složím se, protože jsem člověk, který má rád opak. A tak to šlo. Všichni, kdo ho znali, ho chválili. Byl docela »pruďas«, ale veliký profík. Uměl člověku skvěle vysvětlit, co a jak," zavzpomínala pro ŽivotvČesku.cz herečka, zpěvačka a oblíbená tvář dětských pořadů.

V době, kdy Dáda pohádku natáčela, už byla maminkou syna Felixe. Rodičovství a herectví naštěstí nebylo složité zkombinovat. "Syn je ročník 1983 a byl tou dobou malý. Skloubit natáčení a výchovu šlo, naštěstí mi hodně pomáhali maminka s tatínkem. Myslím si, že mu má práce dětství nijak nenarušila, natáčení zase tak dlouho netrvalo," vysvětlila Dagmar Patrasová, přezdívaná Dáda, pro ŽivotvČesku.cz.

Jako hrdinka pohádek bude Dáda Patrasová v srdcích diváků navždy nezapomenutelná, ať už hrála kladnou, či zápornou postavu. Sama má tento žánr v oblibě. "Mám pohádky ráda. Vždycky v nich všechno dobře dopadne a jsem názoru, že máme kvůli koroně všichni tak napjaté nervy, že je každá pohádka dobrá. Člověk je od jara bez práce, už je to rok. Ten normální svět mi chybí. Po rozvolnění půjdu do kadeřnictví, myslím si, že restaurace pak budou přeplněné, tak aby něco nehrozilo," popsala herečka pro ŽivotvČesku.cz pohled na současné a budoucí dění s ohledem na epidemii.

Fanoušci na svou oblíbenkyni vzpomínají po letech i v zahraničí, ovšem už ne kvůli Koloběžce první. "V Německu se mnou něco musí běžet, protože mi odtamtud pořád píšou o podepsané fotky. Asi pouští Návštěvníky, nebo spíš Arabelu, protože mi posílají fotky Xénie. Je to milé a hezké, že lidé začali při koroně psát dopisy. Němci jsou velmi slušní, posílají i zpáteční obálku," doplnila Dáda Patrasová pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.