Návrat dětí do škol: Jako první předškoláci a první stupeň. Bude však platit přísný systém

Ministr školství Robert Plaga
Ministr školství Robert Plaga
Foto: Se svolením Vlády ČR
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 1. 4. 2021

Na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (50) promluvil o tom, jak to zřejmě bude s návratem dětí do škol. Ministr školství Robert Plaga (42) uvedl, že školáci by se měli začít vracet do lavic od 12. dubna, jak již bylo avizováno dříve. Nemělo by jít však o plošné otevření vzdělávacích zařízení, ale platit by měl přísný systém, který by měl zamezit hrozbě šíření epidemie a jejímu zhoršení.

Prvními, kteří by měli nastoupit do škol, budou předškoláci. U nich by pak mělo platit, že nebudou muset nosit ochranu dýchacích cest – tedy roušky nebo respirátory. Zároveň se bude přísně dodržovat počet dětí ve skupině, který nesmí přesáhnout číslo patnáct. Výjimkou mohou být okresy, ve kterých je stále horší epidemiologická situace a také hodnotě reprodukčního čísla. Důležitou podmínkou je i testování 2x týdně pomocí antigenních testů.

Vybrané skupiny by se měly pravidelně střídat po týdnech, aby nedošlo ke kontaktu příliš mnoha dětí. S předškoláky by se návrat do lavic měl týkat také žáků na prvním stupni základních škol.

Distanční online výuka by měla nadále probíhat u žáků druhého stupně základních škol, pro které se zatím nic nemění. Ministr školství Robert Plaga zmínil, že 19. dubna by mohlo dojít k případnému uvolnění pro studenty středních škol, kteří by se tak mohli účastnit praktické výuky.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.