Volby letos nebudou, odloží je o půl roku, myslí si mluvčí rebelujících živnostníků

Volby - Ilustrační snímek
Volby – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 4. 4. 2021

Mluvčí iniciativy Chcípl PES, která zastřešuje živnostníky rebelující proti vládním restrikcím, se domnívá, že podzimní volby jsou v ohrožení. "V rámci pandemického zákona, který byl přijat, je možnost o půl roku odložit volby. Jsem přesvědčený, že to bude využito," řekl pro ŽivotvČesku.cz mluvčí iniciativy David Biksadský.

V reakci na dlouhodobou neschopnost vlády a opozice efektivně řešit covidovou krizi vzniklo hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Za jeho vznikem stojí několik osob, jednou z nich je i David Biksadský, který ale sám o sobě říká, že patří k nepolitické části hnutí. K volbám se neupíná, protože má dojem, že volby do Sněmovny se v řádném termínu konat nebudou.

"V rámci pandemického zákona, který byl přijat, je možnost o půl roku odložit volby. Na to jsme několikrát upozorňovali, nechápeme, co to má společného s pandemií, na mnoha místech během pandemie volby proběhly a nebyl s tím problém. V tuto chvíli to v zákonu je zakotvené. Jsem přesvědčený, že to bude využito," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz zakládající člen iniciativy Chcípl PES.

Podle Davida Biksadského je nutné, aby došlo k výrazné změně politického systému - hovoří například o možnosti referenda a šanci na odvolatelnost politiků.

"Hlavním cílem hnutí Otevřeme Česko je vytvoření vyšetřovací parlamentní komise a potrestání lidí, kteří si na covidové situaci napakovali kapsy. Sledujeme dlouhodobě, že různí lidé jezdí po republice a snaží se vykupovat ty krachující podniky. Bereme to jako cílenou snahu o likvidaci drobného podnikání, které pak skupují jiní velcí hráči," uvedl David Biksadský pro ŽivotvČesku.cz s tím, že hnutí získává stále větší podporu a pozitivní hlasy převažují nad těmi negativními.

"Poměr se změnil, na začátku to bylo přikloněné na stranu, že my zabíjíme lidi. Chodily nevybíravé e-maily, kdy lidé vyhrožovali fyzickou likvidací. Poslední dobou nám ale píšou i důchodci, kteří si váží toho, co děláme. Přibližně od druhé demonstrace se přístup veřejnosti k nám mění. Je to i tím, že covid nepopíráme, přišli jsme několikrát s různými návrhy, jak situaci řešit, včetně výzvě vládě, že když zavře fabriky, my zavřeme naše podniky a vyzveme všechny, ať dodrží tvrdý lockdown. Ale k tomu opět nedošlo," dodal David Biksadský pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.