Csáková, Hůlka, Ledecký a spol. Dezinformátoři z řad celebrit. Analytici sestavili žebříček

Zpěvačka Ilona Csáková
Zpěvačka Ilona Csáková
Foto: nextfoto.cz
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 4. 4. 2021

Epidemie koronaviru znamenala na jaře loňského roku velkou neznámou a každá informace týkající se právě onemocnění covid-19 a všeho s ním souvisejícím, se stala důležitou pro vytváření názorů ve společnosti. Jenže stejně tak jako se k lidem dostávala podstatná fakta, někteří začali šířit klamné a falešné zprávy. Analytici neziskové organizace Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty (European Values) vydali mimo jiné žebříček podle nich největších dezinformátorů z řad českých celebrit.

Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty je nevládní odborná instituce, jejímž cílem je ochrana svobody a nezávislosti, jak informuje jejich web. Podle svého názvu ukazuje na základní hodnotové principy, které jsou stavebním kamenem liberální demokracie. Analytici organizace spočítali žebříčky největších dezinformátorů v době epidemie koronaviru a jeden z nich se týkal také známých českých tváří.

Na pátém místě se umístila zpěvačka Bára Basiková (58), která sama onemocnění covid-19 prodělala a netajila se kritikou vůči vládním opatřením. O místo vpřed se posunul její kolega z branže, zpěvák Daniel Hůlka (52), který v reakci na vyjádření prezidenta České republiky Miloše Zemana (76) směřovaném k umělcům vrátil státní vyznamenání, které převzal z jeho rukou v roce 2016. V polovině listopadu 2020 pak medaili Za zásluhy poslal poštou, protože ji od něj nikdo z Hradu nechtěl převzít. V kritice vlády šel ještě dál než Bára Basiková – veřejně vystupoval na demonstracích a patří mezi odpůrce roušek.

Pomyslnou bronzovou medaili získala dáma umělecké sféry, zpěvačka a dvojnásobná matka Ilona Csáková (50), která také vystoupila na demonstracích a veřejně kritizovala především očkování, vůči kterému projevila obrovskou nedůvěru a obavy. Stříbrný post patří zpěvákovi, hudebnímu skladateli a milovníkovi bojových umění Danielu Landovi (52), který vystupoval s tím, že covid nepopírá, není antirouškař, ale svou skladbou Blanický manifest dal jasně najevo, co si myslí především o konání vlády. Na podporu se mu podařilo získat před 20 000 podpisů.

První místo získal zpěvák, hudebník a bývalý porotce show plné kostýmů Janek Ledecký (58) – patří mu imaginární titul Největšího dezinformátora v Česku. V několika rozhovorech zmínil, že covid nezlehčuje, ale nevěří českým statistikám a patří mezi velké kritiky vládních opatření. Jeho otec přitom koronavirus prodělal. Podle jeho slov dosahují restrikce a omezení absurdních rozměrů nejen v kultuře, ale třeba i ve sportu.


Největší dezinformátoři z řad celebrit:
  • 1. místo - Janek Ledecký
  • 2. místo - Daniel Landa
  • 3. místo - Ilona Csáková
  • 4. místo - Daniel Hůlka
  • 5. místo - Bára Basiková

Zdroj: Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty


Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.