Konec Blatného už ve středu. Babiš to musí udělat kvůli tlaku z Hradu, říká politolog

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný
Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný
Foto: Profimedia.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 4. 2021

Ve středu budou z funkcí odvoláni dva ministři, ministr zdravotnictví Jan Blatný (51) a ministr školství Robert Plaga (42). Má k tomu dojít podle hlasů, které se šíří v zákulisí vysoké politiky. "Andrej Babiš není z ministra zdravotnictví už delší čas nadšený," řekl pro ŽivotvČesku.cz politolog Lubomír Kopeček s tím, že premiér také cítí tlak z Hradu.

Přibližně od února se spekuluje, že ve funkci ministra zdravotnictví skončí Jan Blatný. Ten zatím dokázal ustát i kritický březen, kdy se do hry o jeho hlavu vložil prezident Miloš Zeman (76), který premiérovi odvolání Blatného důrazně doporučil. Andrej Babiš se nechal slyšet, že výměna na resortu zdravotnictví není na pořadu dne, jenže od té doby uplynuly další 4 týdny a spekuluje se, že ve středu ve funkci skončí také ministr školství Robert Plaga, se kterým se Andrej Babiš neumí shodnout v klíčových otázkách, jako je průběh maturit či návrat žáků do škol.

Podle informací CNN Prima News ministerstvo zdravotnictví nově povede Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Školství by měli vést buď poslanec za hnutí ANO Karel Rais, či jeho stranický kolega Patrik Nacher.

Podle politologa Lubomíra Kopečka si premiér k odvolání ministra Jana Blatného poměrně dlouho připravoval půdu.

"U ministra zdravotnictví je to něco, co tady pan premiér viditelně a dlouhodobě připravuje. Dá se čekat, že tím na nějaký čas destabilizuje resort zdravotnictví. Může to mít dopad na rychlost očkování i na omezující opatření, může to lehce zvýšit zmatek, který kolem toho panuje. Myslím si, že v první reakci to u voličů ANO nemusí vyvolat problém. Loajální jádro voličů ANO to nebude vnímat negativně, pan premiér působí celkem přesvědčivě. Jde o předpřipravenou kampaň, kterou tady ohledně ministra zdravotnictví vede a je intenzivní. Otázkou je, zda v horizontu týdnů a měsíců to nebude mít negativní dopad pro současnou vládu - už v předchozích měsících vládní komunikace a prosazování opatření byly někdy dost zmatené. To může v pořadí se čtvrtým ministrem za jeden rok ještě stoupnout. Ve střednědobém horizontu to pro hnutí ANO může být spíše negativní než pozitivní krok," řekl Lubomír Kopeček pro ŽivotvČesku.cz a zmínil také to, že premiér cítí tlak z Hradu, na který musí reagovat.

"Pan premiér se vmanévroval do situace, kdy mu nic jiného nezbylo. Už před těmi veřejnými výstupy bylo zřejmé, že Andrej Babiš není z ministra zdravotnictví nadšený. Podle mě by ale výměnu neudělal, pokud by se nedostal do zvláštní pozice ve vztahu k Hradu, kdy to už udělat prostě musí," dodal respektovaný politolog pro ŽivotvČesku.cz.

Prezident Miloš Zeman o konci Blatného začal mluvit 10. března. Tehdy premiérovi vzkázal, že ministr zdravotnictví a ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová mu vadí kvůli tomu, že v Česku blokují používání ruské vakcíny Sputnik V.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.