Opakovaná nákaza covidem-19 se v ČR prokázala u 1535 lidí. Epidemiolog prozradil, proč se to děje

Pacient - Ilustrační snímek
Pacient – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 19. 4. 2021

Od začátku epidemie koronaviru zaznamenali odborníci 1535 případů, kdy se lidé nakazili opakovaně a v obou případech měli příznaky nemoci covid-19. Od poslední zprávy, kterou Státní zdravotní ústav (SZÚ) zveřejnil zhruba před měsícem, přibylo 135 případů. Frekvence reinfekcí je ale podle odborníků nadále velmi nízká. Lékaři potvrzují, že případy, kdy měl člověk poprvé mírný průběh covidu a při druhé nákaze nemoc nabrala na síle, existují. "Zdá se, že po první infekci imunitní systém zareagoval jen velmi mírně," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula (57), co stojí za tím, že se lidé nakazí podruhé či zcela vzácně potřetí.

Za reinfekci se v současnosti považuje opakované, potvrzené onemocnění covidem-19, kdy lidé měli projevy nemoci a mezi první a druhou nákazou uplynulo 60 a více dnů. Původně to bylo 90 dnů, interval odborníci doporučili zkrátit kvůli rozšíření mutací viru. Většina opakovaných infekcí ale nastala s delším odstupem mezi 62 a 373 dny, medián intervalu byl 130 dní. Reinfekci měli lidé ve věku od jednoho roku do 100 let, medián věku je 41 let.

"Přestože se opakovaná nákaza prokazatelně vyskytuje, není příliš častá. Většinou je průběh srovnatelný s první nákazou, ale je pravdou, že v některých případech byl v druhém případě klinický průběh horší. Zdá se, že po první infekci imunitní systém zareagoval jen velmi mírně, protože průběh byl extrémně lehký nebo nový virus se lišil tak významně od původního, že imunitní systém nezareagoval s dostatečnou silou," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Ke konci března bylo v Česku nahlášeno přes 1,525 milionu případů covidu-19, z toho 1535 bylo reinfekcí. Dalších 831 případů se posuzuje. Kromě toho odborníci evidují také 2360 případů možných opakovaných infekcí, kdy jedna z nákaz byla bez příznaků onemocnění.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.