Vláda chce přinést konkrétní plán rozvolnění. Je nezodpovědné cokoliv slibovat, míní Milan Kubek

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 22. 4. 2021

Vláda ANO a ČSSD dnes odpoledne projedná plán na rozvolňování opatření proti covidu-19 v obchodu a službách. Ministryně financí Alena Schillerová (57) se nechala slyšet, že po jednání budou řečena konkrétní data, kdy se bude znovu otvírat. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka (53) je ale nezodpovědné cokoliv slibovat. "Jakékoliv slibování konkrétních datumů je politická nezodpovědnost, která vede k tomu, že vláda ztrácí důvěru veřejnosti," uvedl šéf ČLK pro ŽivotvČesku.cz.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera Česko směřuje k tomu, aby se obchody otevřely nejpozději 3. května. Jeho úřad nyní připravuje plán rozvolňování, který vláda ve čtvrtek odpoledne projedná. "Konkrétní data, kdy se bude otvírat, řekneme po skončení vlády," uvedla dnes v pořadu Snídaně s Novou ministryně financí Alena Schillerová. Podle Milana Kubka se ale nelze řídit datumy a je nezodpovědné cokoliv slibovat.

"Protiepidemická opatření lze rozvolňovat pouze podle epidemických dat, nikoliv podle kalendářních datumů. My nevíme dopředu, jak bude epidemie reagovat, může se objevit nebezpečnější mutace a podobně. Jakékoliv slibování konkrétních datumů je politická nezodpovědnost, která vede k tomu, že vláda ztrácí důvěru veřejnosti. Viděli jsme na podzim, k čemu všeobecné rozvolnění vedlo, katastrofa, ze které jsme se dodnes nevzpamatovali. Velmi bych varoval před tím, aby se cokoliv posuzovalo a slibovalo dopředu podle nějakých datumů. Vím, že odborníci ze skupiny MESES toto tvrdě prosazují a je to jediný správný přístup," uvedl pro ŽivotvČesku.cz šéf ČLK Milan Kubek.

V případě, že by došlo k významnějšímu rozvolnění maloobchodů, muselo by se podle prezidenta ČLK jinde brzdit. "Zatím jsou prioritou školy, pokud někoho najednou napadne, že by se měly ve větší míře otevřít obchody, pak to znamená, že se zároveň zbrzdí návrat žáků do škol. V opačném případě nám zase hrozí zhoršení epidemických dat a to nechceme, nikdo z nás nechce další vlnu, nechceme si zkazit léto," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz prezident České lékařské komory.

"Rozumné je říci, co bude od toho 3. května, což je nejbližší pondělí, od kterého je možné něco rozvolnit. Prioritou by měly být školy, kvůli tomu se přednostně očkovali učitelé. Myslím si, že by bylo dobré obnovit činnost nenahraditelných služeb, které nelze zajistit po internetu. Všechno ostatní může počkat. Pokud se politici rozhodnou rozvolnit něco jiného, musí jasně říct, že jdou do rizika, nebo nepovolí jinde, že se například nevrátí všichni žáci do škol. To by ale byla chyba, protože shoda na prioritě dětí je jasná," popsal Milan Kubek pro ŽivotvČesku.cz, kde by podle něj mělo dojít k rozvolnění.

Jakékoliv sliby by se nyní nemusely vyplatit. "Není možné dopředu něco slibovat, pak se toho někdo chytne a začne křičet, že se neplní sliby. Je proto nezodpovědné cokoliv slibovat. Je racionální stanovit epidemická kritéria, například počet nových případů na 100 tisíc obyvatel a říct si, že to budou okamžiky, kdy se může přistoupit k dalšímu kroku. Je politické rozhodnutí, jaký ten krok bude. Otevřít všechno by byla katastrofa," zdůraznil Milan Kubek pro ŽivotvČesku.cz.

Konkrétní data by uváděna být v tuto chvíli neměla. "Jde o snahu zavděčit se lidem, ale právě populismus nás dovedl do katastrofy, ve které jsme. Česká republika se stala odstrašujícím příkladem, nejpostiženější zemí na světě, zemí, kde zemřelo nejvíc lidí na počet obyvatel a kde jsme zdevastovali ekonomiku. Doufám, že ve skutečnosti to tak nebude a že se paní ministryně nechala prostě jen unést," dodal k výroku Aleny Schillerové pro ŽivotvČesku.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.