Kamara vytáhl rasismus, spoluhráč Zungu dosvědčil, UEFA trestala. Ondřej Kúdela se odvolal

Ondřej Kúdela v diskuzi s hráči Rangers
Ondřej Kúdela v diskuzi s hráči Rangers
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 4. 2021

Hráč Slavie Praha Ondřej Kúdela se odvolal proti verdiktu, který nad ním vynesla organizace UEFA za údajný rasismu. Podle informací redakce ŽivotvČesku.cz disciplinární komisi stačilo, že slova hráče Rangers Gleny Kamary svědeckou výpovědí podpořil jeho spoluhráč Bongani Zungu. "Argumenty a důvody k odvolání nyní sepisujeme a během příštího týdne doplníme," uvedl pro ŽivotvČesku.cz právník českého hráče René Cienciala.

Obránce Slavie Praha Ondřej Kúdela byl disciplinární komisí UEFA potrestán na deset zápasů za rasistickou větu, kterou měl pronést při utkání v Glasgow, kde měl slovně napadnout hráče Rangers Glena Kamaru. Ondřej Kúdela odmítl, že by jeho proslov ke Kamarovi měl rasistický podtext.

Podle informací ŽivotvČesku.cz disciplinární komise UEFA při vynášení trestu nad českým hráčem vzala v potaz slova hráče Bongani Zungu, který je spoluhráčem Glena Kamary a dosvědčil, že na trávníku slyšel, co přesně slávistický hráč pronesl.

"Nebudeme jakkoliv komentovat obsah. Co se týče procesní stránky, tak během tří dnů od obdržení odůvodnění musíte podat »declaration of appeal«, což v českém kontextu je něco jako blanketní odvolání, tedy říkáme, že se odvoláváme. Pak máme dalších pět dnů k doplnění odvolání. Argumenty a důvody nyní sepisujeme a během příštího týdne doplníme," uvedl pro ŽivotvČesku.cz právník českého hráče René Cienciala s tím, Ondřej Kúdela bude žádat ústní projednání odvolání před odvolací komisí UEFA.

Inspektor po utkání Evropské ligy předložil Kontrolní, etické a disciplinární komisi organizace UEFA zprávu, ve které uvedl, že nejde prokázat, co přesně Ondřej Kúdela řekl a že případ je v rovině tvrzení proti tvrzení. Disciplinární komise ale hráče Slavie Praha později potrestala za rasismus.

Podle informací z klubu se disciplinární komise opřela právě o svědectví hráče Bongani Zungu. "Když incident proběhl, tak je pravděpodobné, že to hráč Zungu nemohl slyšet. Odpovídá tomu i ta jeho reakce. Ze zpomalených záběrů je vidět, že reaguje až na slova hráče Kamary. Přebírá to, co Kamara začíná křičet," uvedl pro Lidovky.cz šéf Slavie Praha Jaroslav Tvrdík.

Pokud Ondřej Kúdela s odvoláním neuspěje, přijde o deset soutěžních zápasů a národnímu týmu bude chybět také na Mistrovství Evropy.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.