Vyříkají si to z očí do očí. Ondřej Kúdela už zná termín výslechu kvůli rasismu. Právník navrhuje svědky

Ondřej Kúdela v diskuzi s hráči Rangers
Ondřej Kúdela v diskuzi s hráči Rangers
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 5. 2021

Fotbalista Slavie Praha Ondřej Kúdela (34), kterého komise UEFA potrestala zákazem hrát 10 zápasů, už zná termín ústního slyšení, které je součástí jeho odvolání. Příští středu bude vysvětlovat, jak vnímal poslední minuty zápasu Evropské ligy mezi FC Rangers a svým klubem a co přesně řekl Glenu Kamarovi (25). Hráčův právník René Cienciala pro redakci ŽivotvČesku.cz sdělil, že dojde k návrhu svědků. Otázkou je, zda UEFA svědky k ústnímu jednání přizve. "Nějaké svědky jsme navrhli, budeme o tom s organizací UEFA jednat. Zda UEFA svědky připustí, záleží na nich," řekl pro ŽivotvČesku.cz René Cienciala.

Hráč »sešívaných« Ondřej Kúdela byl 14. března disciplinární komisí UEFA potrestán za to, že při utkání Evropské ligy proti skotskému týmu FC Rangers rasisticky urazil hráče domácího týmu Glena Kamaru. Tým z Glasgow tvrdí, že slávistický hráč při nadávce použil slovo »opice«. Ondřej Kúdela to odmítá a ve spolupráci s právníkem podali odvolání. UEFA stanovila termín, kdy slávistický obránce bude moci ústně sdělit svou verzi ohledně toho, co se stalo v závěrečných minutách utkání Evropské ligy.

"V pondělí jsme obdrželi zprávu k našemu odvolání. Oficiálně byl na příští středu stanoven termín ústního jednání. Ústní slyšení s ohledem na omezení při cestování, která jsou stále v platnosti, proběhne online. Nějaké svědky jsme navrhli, budeme o tom s organizací UEFA jednat. Zda UEFA svědky připustí, záleží na nich. Nemáme žádný nástroj ke svědectví nutit, ale chceme některé osoby vyslechnout," uvedl pro ŽivotvČesku.cz hráčův právník René Cienciala. "Věříme, že se našimi argumenty a důkazy konečně někdo bude aspoň zabývat," dodal Ondřej Kúdela.

Český obránce, jeho právník, národní tým i klub Slavie Praha doufají, že UEFA po ústním slyšení zmírní trest, který byl zatím stanoven na 10 zápasů. Ondřej Kúdela by tak přišel i o reprezentační akce včetně EURA.

Ondřej Kúdela přiznal, že Glenu Kamarovi v závěru vyhroceného utkání nadával, rázně ale odmítá jakýkoliv rasistický podtext. Podle informací redakce ŽivotvČesku.cz se disciplinární komise organizace UEFA při vynesení verdiktu opřela o svědectví Kamarova spoluhráče. Bongani Zungu tvrdí, že slova o »opici« též slyšel.

Podle šéfa Slavie Praha Jaroslava Tvrdíka to není možné, protože Kúdela svá slova šeptal se zakrytými ústy a Bongani Zungu stál daleko. Je pravděpodobné, že tímto směrem při ústním slyšení povede slávistický obránce svou obhajobu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.