Po chladných dnech přijde příjemná změna. Meteoroložka uvedla, kdy teploty vyskočí nad 20 °C

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 19. 5. 2021

Květen přináší výrazné teplotní změny, vydatné srážky a celkově je z hlediska počasí velmi podprůměrný. Ještě během včerejška platila v dopoledních hodinách výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) týkající se vysokého stupně rizika povodní. Situace se uklidnila, ale i následující dny budou deštivé a chladné. Typické květnové teplo by mohlo přijít až po víkendu. "Přesto, že k nám v pondělí bude pořád proudit chladnější vzduch, teploty by se mohly vyšplhat až na 22 °C, což bude rozhodně příjemné," řekla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Polovina pracovního týdne se ponese v duchu chladného a oblačného počasí. I když dešťové srážky nedosáhnou takového množství jako dosud a povodně už nejsou aktuálním nebezpečím, stále se budou vyskytovat přeháňky a noční teploty mohou výrazně klesnout, dokonce až téměř k nule.

"Zpočátku dne může být ještě oblačnosti méně, ojediněle přeháňky, ale během dne je očekáváme na většině území, ojediněle také bouřky. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 12 až 17 °C, v Polabí možná tu »sedmnáctku« dáme. Ale poměrně studené ráno zažije Česko ze čtvrtka na pátek, kdy by teploty měly klesat kvůli zvětšené oblačnosti k 6 až 2 °C," řekla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz s tím, že žádná změna v charakteru počasí nebude a nadcházející dny budou psát hodně podobný scénář. Ke změně dojde až po víkendu, ale oteplení nebude mít dlouhého trvání.

"V pondělí a úterý očekáváme díky tomu, že by v odpoledních hodinách mělo být méně oblačnosti, těch srážek v porovnání například s nedělí méně. Ta by měla přinést déšť během dne na většině území republiky, ale v pondělí už slunce bude mít svou energii. Přesto, že k nám pořád bude proudit chladnější vzduch, teploty by se mohly vyšplhat až na 22 °C, což bude rozhodně příjemné. Ale hned ve středu přijde studená fronta, která srazí teploty opět pod 20 °C," dodala Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.