Pravidla pro dětské tábory budou totožné jako loni. Nechceme, aby PCR test platili rodiče, říká organizátor

Letní tábor - ilustrační foto
Letní tábor – ilustrační foto
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 5. 2021

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová (57) na tiskové konferenci naznačila, jak by měly vypadat letní tábory. Nutný pro vstup na tábor bude PCR test. Testy by měly být hrazené ze zdravotního pojištění. "My jako organizátoři preferujeme PCR test, je to vyšší míra ochrany, ale trváme na tom, aby byly hrazené z pojištění," řekl pro ŽivotvČesku.cz ředitel České rady dětí a mládeže Ondřej Šejtka.

Finišuje podoba podmínek, za jakých se uskuteční letní dětské tábory. U táborů se podle informací redakce ŽivotvČesku.cz bude klást důraz na to, aby dětský kolektiv byl menší, aby nepřišel do styku s lidmi mimo tábor (zákaz výletů na historické památky či koupaliště) a aby děti byly otestované.

"Platí, že podmínkou k vstupu na tábor bude negativní PCR test," uvedla v pátek odpoledne pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Pro letní tábory pak budou podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové platit stejná pravidla jako loni. Děti budou ale muset mít navíc testy nebo doklad o prodělané nemoci. O frekvenci testů, které mají hradit zdravotní pojišťovny v létě, bude vláda rozhodovat v pondělí.

Lidé, kteří pracují s mládeží ale ještě jasně definovaná pravidla k dispozici nemají. Předpokládá se, že po víkendu bude opatření dostupné v písemné formě. "Přesná pravidla pro pořádání táborů jsme ještě neobdrželi. Podle úředníků ministerstva zdravotnictví, kteří to mají na starosti, by mělo být hotovo po víkendu. Jedna věc je doporučení, jak se chovat na táboře. Tady jsme tlačili na ministerstvo zdravotnictví, aby to vydali co nejdříve. Druhá věc je testování před nástupem na tábor. Dnes na tiskové konferenci řekli, že plánují, že dva PCR testy a čtyři antigenní testy budou zdarma. Domnívám se, že po víkendu snad budou pravidla už upřesněna. My jako organizátoři preferujeme PCR test, je to vyšší míra ochrany, ale trváme na tom, aby byly hrazené z pojištění," řekl pro ŽivotvČesku.cz ředitel České rady dětí a mládeže Ondřej Šejtka s tím, že není možné další finanční částkou zatěžovat rodiče.

"Podle informací, které mám nyní k dispozici, budou podmínky kopírovat loňské nařízení. Bude ale potřeba test. Musíme ale počkat na písemnou podobu toho opatření. Zatím k dispozici přesné znění opatření nemáme," uvedla v pátek večer pro ŽivotvČesku.cz mluvčí krajské hygienická stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

Ministerstvo školství v pátek školy informovalo o tom, že od 31. května by kromě škol v přírodě měly být povoleny i školní výlety s přespáním. Jednodenní vzdělávací exkurze jsou možné už nyní, sdělil úřad.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.