Vláda zvažuje, že ušetří Čechům na dovolenou peníze za PCR testy. Kvitovali bychom to, říká mluvčí cestovní agentury

Dovolená - Ilustrační snímek
Dovolená – Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 22. 5. 2021

Vláda přišla s nápadem Čechům v letních měsících poskytnout dva PCR testy měsíčně zdarma. Lidem by tak ulehčila návštěvu například restaurací, divadel, ale především by tak značně snížila náklady na dovolenou v zahraničí, cena za jeden test se totiž stále pohybuje okolo 1500 korun. Cestovní kanceláře tento nápad oceňují a věří, že může pozitivně ovlivnit prodej zájezdů. "Pro vícečlennou rodinu byly ty testy zásadní, protože to mohly být další náklady až několik tisíc korun," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Ani pandemie koronaviru Čechy neodrazuje od cestování, mnozí už mají na léto koupené zájezdy a vyčkávají na svůj termín. Jiní ale naopak z finančních důvodů nechtějí do zahraničí odjet, protože potřebné testy by hlavně u rodin zvýšily náklady o několik tisíc. Dovolená je pak především pro větší rodiny za hranicemi jejich peněžních možností.

Vláda přišla s nápadem, že každému občanovi poskytne měsíčně 2 PCR testy zdarma, respektive hrazené ze zdravotního pojištění. Pakliže operujeme s částkou 1500 korun za jeden PCR test a předpokladem, že dovolená v zahraničí vyžaduje dva testy, pro čtyřčlennou rodinu by realizace tohoto nápadu znamenala ušetřených 12 tisíc korun.

"Pokud by to nakonec byla pravda, tak bychom tuto informaci určitě kvitovali. Už takhle máme na léto docela dobré prodeje, ale samozřejmě pro vícečlennou rodinu byly ty testy zásadní, protože to mohly být další náklady až několik tisíc korun. Je logické, že prodeje by ještě narostly," uvedla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Dovolenkové destinace se už připravují na letní sezónu, během které přivítají i hosty z České republiky. Pokud budou měsíčně 2 PCR testy skutečně hrazené ze zdravotního pojištění, o dovolenou do zahraničí nakonec pravděpodobně projeví zájem víc Čechů než dosud. "U Čechů vede v létě osmidenní zájezd do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive, letecky. Nejčastěji odletí v sobotu 3. července. Zájezdy nejvíce kupují čtyřicátníci," doplnila Andrea Řezníčková pro ŽivotvČesku.cz s tím, že největší úspěch v prodejích zaznamenává Řecko.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.