Očkování se otevřelo pro lidi od 35 let. Roman Prymula popsal, kolik lidí je nutné proočkovat

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 5. 2021

Od začátku očkování koncem loňského prosince podali zdravotníci v Česku téměř 4,627 milionu dávek. Od půlnoci se na očkování mohou hlásit lidé z věkové kategorie od 35 do 39 let, lidé starší 30 let se pak budou moct k očkování hlásit od půlnoci z úterý na středu. "Se sestupem věku klesá ochota nechat se očkovat. U nižších věkových skupin se dá očekávat, že ta proočkovanost bude nižší než u těch věkově vyšších skupin," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (57).

V sobotu zdravotníci aplikovali 40.394 dávek vakcíny proti covidu, což je dosavadní sobotní rekord, o týden dříve naočkovali asi o 6800 lidí méně. Od začátku vakcinace koncem loňského prosince podali zdravotníci v Česku téměř 4,627 milionu dávek. Z neděle na pondělí se otevřela registrace na očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety. Od půlnoci z úterý na středu se budou moci k očkování přihlásit i lidé od 30 do 34 let.

Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že od června už se budou moci k vakcinaci registrovat všichni zájemci. Jenže podle expertů klesá ochota nechat se očkovat u lidí nižšího věku. Epidemiolog Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz popsal, kolik procent populace je nutné proočkovat, aby došlo k celkovému zvládnutí epidemie.

"Klíčovou skupinou pro očkování je skupina 60+, protože u ní je největší riziko komplikací i případného úmrtí. Když se na to podíváme z hlediska epidemiologického, tak důležité jsou ale všechny skupiny. Skupina 40+, která zahrnuje i všechny další skupiny nad sebou, by měla ukázat, jaký bude přístup k očkování u mladších skupin. Se sestupem věku klesá ochota nechat se očkovat. U nižších věkových skupin se dá očekávat, že ta proočkovanost bude nižší než u těch věkově vyšších skupin," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví.

"Potřebovali bychom proočkovat mezi 65 až 70 procenty. Skupina nejmladších se zatím vůbec neočkuje, tak abychom v populaci byli kolem 70 procent, tak musíme předpokládat, že u starších skupin to bude kolem 80 procent. V kategorii mladší by se mělo naočkovat minimálně 60 procent," popsal pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.