Nemyslet na Slováky, soustředit se na Dánsko. Hokejisté musí jít krok po kroku, říká Vladimír Růžička

Hokejový trenér Vladimír Růžička
Hokejový trenér Vladimír Růžička
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 5. 2021

Před českou reprezentací stojí dva poslední soupeři v základní skupině. Zápasy proti Dánsku a Slovensku rozhodnou o tom, zda se hokejisté na 85. světovém šampionátu podívají do čtvrtfinále. Dvě vítězství dávají jistotu, do vyřazovacích bojů může reprezentace proklouznout ale i přes drobné zaváhání. Bývalý reprezentační trenér Vladimír Růžička (57) doporučuje soustředit se na nejbližší zápas. "Jít krok po kroku. Dánové jsou papírově slabší soupeř, ale neustále se zlepšují," řekl pro ŽivotvČesku.cz vítěz z Nagana.

V pondělí od 15:15 čeká na české hokejisty Dánsko, o den později ve stejný čas poměří národní tým síly s výběrem Slovenska. Fanoušci věří, že hokejisté oba duely zvládnou a do čtvrtfinále bezpečně postoupí. Bývalý reprezentační trenér Vladimír Růžička ale upozornil, že obě utkání není dobré brát jako nějaký závěrečný »balíček«. Nejdříve je nutné se soustředit na Dánsko a úvahy o Slovensku odsunout.

"Věřím, že hráči nastoupí s chutí, potvrdíme roli favorita a vyhrajeme. Ale je nutné jít zápas od zápasu a krok po kroku," řekl Vladimír Růžička pro ŽivotvČesku a zatipoval, že Češi vyhrají nad Dánskem v poměru 4:1 či 5:1.

Podle Vladimíra Růžičky bylo možná pro hokejisty klíčové, že dokázali zlomit Bělorusko v prodloužení. "Hra tam dobrá nebyla, ale zlomilo se to. To bylo důležité," vysvětlil uznávaný trenér s tím, že někdy týmu pomůže, když vyhraje utkání, ve kterém se moc nedaří. Nutné je nyní Dánsko nepodceňovat, i když k favoritům na medaile nepatří.

"Dánové jsou papírově slabší soupeř, ale neustále se zlepšují. Je jasné, že to nebude nic jednoduchého. Budeme muset hrát dobře a rychle, dávat si rychlé přihrávky do hokejky. Nenechat Dány rozehrát, hodně po nich chodit, protože umí dobře bránit. Musíme samozřejmě hodně držet puk a hledat skulinku v té jejich obraně. Věřím, že v tom jejich »betonu« se skulinky objeví. K zápasu je nutné přistoupit podobně jako to bylo v utkání s Velkou Británií," vysvětlil pro ŽivotČesku.cz muž, který i po nevydařeném začátku MS stále věří, že tým má na zlato. "Pořád si myslím, že se to může stát. Ten šampionát je takový, že to může dopadnou jakkoliv, je to letos hodně nevyzpytatelné a může se stát cokoliv," dodal Vladimír Růžička.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.