Adam Vojtěch rozpustil Radu pro řízení epidemie. Vrátil se kluk z plakátu, říká Milan Kubek

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 2. 6. 2021

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34) rozpustil Radu pro řízení epidemie, kterou v listopadu založil Jan Blatný (51). Mezi její členy patřil i prezident České lékařské komory Milan Kubek (53), který na posledním jednání prosadil červnové setkání, kde mělo ministerstvo zdravotnictví předložit plány na léto. To se ale nakonec neuskuteční. "V krátkém dopisu, kterým jsem dostal, se píše, že pan ministr zhodnotil efektivitu poradních orgánů a zjistil, že to není potřeba," řekl člen již rozpuštěné expertní skupiny pro ŽivotvČesku.cz.

V polovině května ministerstvo zdravotnictví, ještě v čele s Petrem Arenbergerem, ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MESES). Aktuální ministr Adam Vojtěch nyní rozpustil další expertní skupinu, konkrétně Radu pro řízení epidemie, jejímž členem byl i prezident České lékařské komory. "V krátkém dopisu, kterým jsem dostal, se píše, že pan ministr zhodnotil efektivitu poradních orgánů a zjistil, že to není potřeba," řekl Milan Kubek pro ŽivotvČesku.cz.

"Když byl Adam Vojtěch donucen odejít poté, co nezvládl přípravu na první vlnu epidemie, tak jsem si říkal, že nedává smysl ho jako ministra znovu instalovat. Pak jsem pochopil, že to smysl má, protože pan premiér tím dává najevo, že sice zemřelo 30 tisíc lidí, ale máme na to zapomenout. Děti skoro rok nechodily do školy, ale máme na to zapomenout, stejně jako na to, že jsme si rozvrátili ekonomiku a spousta lidí přišla o zdroj příjmů. Teď přichází zase ten usměvavý mladý muž, kluk z plakátu a všechno bude fajn. To je podle mě ten důvod, proč se Adam Vojtěch stal znovu ministrem. Já si ale myslím, že na 30 tisíc mrtvých nemáme právo zapomenout, musíme se z toho poučit a postupovat jinak," vysvětlil šéf ČLK pro ŽivotvČesku.cz svůj postoj.

Adam Vojtěch musel přikročit k rozvolnění opatření poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl, že nelze služby uzavírat plošně. Uznávaný lékař doufá, že očkování zamezí případné další vlně. "To, že budeme před epidemií zavírat oči, neznamená, že zmizí. Situace se sice zlepšuje, ale ne tak rychle, jak bychom si přáli, protože rozvolnění, ke kterému došlo předčasně a je poměrně překotné, působí proti tlumení epidemie. Věřme, že dostatečně rychle očkujeme a že se nám podaří z pasti uniknout, že očkování probíhá takzvaně únikovou rychlostí," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Milan Kubek.

Rada pro řízení epidemie byla zřízena v listopadu roku 2020 tehdejším ministrem zdravotnictví Janem Blatným. K jejímu zrušení došlo po více než půl roce, a to krátce před dalším setkáním, na kterém měl být přednesen plán, podle kterého by Česko fungovalo v letním období a krátce po něm.

"Radu zřídil ministr Blatný v listopadu a byla poměrně široká. Jednali jsme pětkrát a na posledním jednání za ministra Arenbergera jsem prosadil, že se rada sejde začátkem června a ministerstvo zdravotnictví mělo předložit plán toho, jak se budeme chovat v létě, jakým způsobem budeme cestovat, za jakých podmínek se lidé budou vracet do práce a za jakých podmínek se v září otevřou školy. Měli jsme se sejít 10. června, ale už k tomu nedojde," doplnil Milan Kubek pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.