Miloš Zeman musí být podle senátního výboru odvolán. Je to organizovaný pokus o státní převrat, říká mluvčí Hradu

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 6. 2021

Prezident Miloš Zeman (76) není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O návrhu zbavit Miloše Zemana funkce hlavy státu bude příští týden rozhodovat Senát. "Je to organizovaný pokus o státní převrat ve stadiu zrodu," vzkázal pro ŽivotvČesku.cz prezident přes svého mluvčího.

"Toto už není akademická nebo mediální debata. Je to organizovaný pokus o státní převrat ve stadiu zrodu. Orgány činné v trestním řízení by měly neprodleně samy od sebe konat," takto ostře pro ŽivotvČesku.cz reagoval přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka (42) prezident na závěry senátního bezpečnostního výboru.

Senát bude příští týden rozhodovat o návrhu zbavit Miloše Zemana funkce hlavy státu. Verdikt Senátu by ale podle Ústavy musela potvrdit sněmovna. Podle politologů jsou šance, že by návrh prošel přes poslance, minimální.

"Miloš Zeman nekoná v souladu se svým slibem, vůči sdělovacím prostředkům vystupuje v rozporu s Listinou základních práv a svobod," sdělil novinářům předseda výboru Pavel Fischer a zmínil, že Miloš Zeman byl dezorientovaný nejen při hodnocení tzv. vrbětické kauzy.

Prezident Miloš Zeman podle senátora Pavla Fischera v poslední době ukazuje, že je dezorientovaný, špatně cituje ústavu a vykládá si realitu způsobem, která zaměňuje následek za příčinu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.