Roušky lze sundat. Roman Prymula zhodnotil vývoj epidemie. Odhadl, jak to bude s covidem do budoucna

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 6. 2021

esty v Česku v neděli potvrdily 90 případů koronaviru, nejméně od loňského 13. července. Pod stovkou byl denní přírůstek naposledy loni 19. července. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel, kleslo pod hodnotu 22. Ještě před měsícem bylo nad 100. Podle epidemiologa Romana Prymuly (57) je vývoj epidemie velmi slibný. "Vidím to zatím jako velmi příznivé," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz. Podle něj to je díky proočkovanosti, ale vir z populace nezmizí.

Od počátku loňského března, kdy se v Česku objevili první nakažení koronavirem, ministerstvo eviduje víc než 1,66 milionu potvrzených případů nákazy. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 30.164 lidí. Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na 17.000. Podobně ubývá úmrtí s covidem-19. 

"Vývoj epidemie vidím zatím velmi příznivě. Trend je hodně dlouho klesající. Jediné riziko, které hrozí, a to bylo vidět před pár dny při tom vzplanutí ve třídě, kdy se nakazila řada žáků. To znamená, že virus tady stále je, nezmizel, ale situace je velmi příznivá. V regionech, kde se pozitivita vyskytuje minimálně, je asi na místě odložit roušky i ve třídách," zhodnotil pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula současný stav v souvislosti s šířením viru.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel, kleslo pod hodnotu 22. Ještě před měsícem bylo nad 100. Podle epidemiologa je příznivá situace dána tím, že začíná být ve větším měřítku proočkovaná populace. "Je podstatě méně viru v populaci. A druhá věc je to, že začíná být poměrně velká část populace imunní," zdůraznil Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz.

Bývalý ministr zdravotnictví je přesvědčen, že vir tu zůstane. Sílit bude zejména v období, kdy je větší koncentrace osob na jednom místě, tedy v chladnějším období. "Viru se nezbavíme, podle mě nikdy. Bude to respirační virus, který tady bude a samozřejmě v období, kdy budeme v těsnějším kontaktu, se bude šířit lépe než v teplejších měsících. Nejde o klasický sezonní virus, ale asi o 40 procent bude jeho aktivita v letních měsících nižší," dodal pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.