Lidé si myslí, že je epidemie úplně pryč, říká Roman Prymula. Uvedl, na co dát pozor, aby nepropukla nová vlna

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 11. 6. 2021

Lidé v Česku začínají znovu žít a s teplým počasím a blížícím se astronomickým létem nabývají dojmu, že epidemie skončila. Podle epidemiologa Romana Prymuly (57) se nesmí situace podcenit, stále totiž existují rizika, která by mohla stát za další vlnou koronaviru. "Důležité bude ohlídat, aby sem nikdo nepřivezl mutace, a nevzedmula se nějaká dramatická vlna," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Cestování, kulturní a sportovní akce nebo návštěvy restaurací a obchodů. Už nějakou chvíli v zemi platí rozvolnění opatření, které přišlo i díky příznivému trendu epidemie. Mnozí odborníci však zdůrazňují, že se nesmí situace nechat volně plynout, aby se později nevymkla kontrole.

"Nejtěžší bude se udržet v obezřetnosti, když se všechno rozvolnilo, a bude tady panovat radost ze života. Lidé v tuto chvíli myslí, že je epidemie úplně pryč. Ale klíčové bude, abychom se nějakým způsobem z toho dokázali vymanit," řekl Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz s tím, že lidé rozhodně nesmí propadat euforii a měli by stále myslet na dodržování důležitých platných opatření.

Výrazným rizikem je podle řady odborníků z odvětví epidemiologie, virologie nebo třeba imunologie cestování do zahraničí během letních prázdnin, kdy může dojít k zavlečení nebezpečných variant viru na území Česka. "Bude důležité ohlídat si, aby sem nikdo nepřivezl mutace, a nevzedmula se nějaká dramatická vlna," uzavřel Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v Česku vykázáno 6 303 694 očkování, z toho 89 698 za čtvrtek 10. června. V nemocnici je hospitalizováno celkem 228 osob s onemocněním covid-19 a smutné číslo 30 219 pak tvoří ty, kteří kvůli koronaviru zemřeli. K 10. červnu je evidováno 43 potvrzených případů za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.