Manželka Tomáše Vaclíka chce letět fandit do Ázerbájdžánu. Během cesty ji čeká covidové martyrium

Opora české reprezentace Tomáš Vaclík
Opora české reprezentace Tomáš Vaclík
Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 6. 2021

Brankář Tomáš Vaclík (32) skvělými výkony jistí českou fotbalovou reprezentaci a pomohl k postupu do čtvrtfinále. Na stadion do ázerbájdžánského Baku se chystá odletět fandit také jeho manželka Martina Vaclíková. "Těším se, že stihnu čtvrtfinále, vycestuji do Baku a podpořím manžela přímo na stadionu," řekla pro ŽivotvČesku.cz manželka českého gólmana. Čeká ji ale cestovatelské peklo.

V osmifinálovém utkání proti Nizozemsku měli fotbalisté v zádech velkou diváckou podporu, protože se hrálo v Budapešti, kam se celkem pohodlně dostaly tisíce českých fanoušků. Čtvrtfinálový zápas proti Dánsku ale uvítá v sobotu večer ázerbajdžánské hlavní město Baku. Fanoušek, který se chce na utkání dostat, by měl začít rychle balit. Cesta do ázerbajdžánské metropole bude cestovatelským oříškem.

"Byl to nejlepší výkon, který jsem od nich viděla. Těším se, že stihnu čtvrtfinále, vycestuji do Baku a podpořím manžela přímo na stadionu," řekla pro ŽivotvČesku.cz hrdá Martina Vaclíková, když oslavovala vítězství nad Nizozemskem. Při studování podmínek, za jakých se může dostat na stadion, ji možná cestovatelská chuť přejde.

Na stadion v Baku může podle webu UEFA až 31.000 lidí, tedy asi polovina povolené kapacity. Vstupenky si podle ministerstva zahraničí mohou koupit jen fanoušci ze zemí, které zápas hrají, tedy lidé z Česka a Dánska. Ázerbájdžánci na zápas nemohou.

Pro vstup do Ázerbájdžánu potřebuje fanoušek vstupenku, kterou na oficiálním portálu bude prodávat UEFA. Pro české fanoušky bude vyčleněno minimálně pět procent kapacity – jako tomu bylo pro zápas v Budapešti. Cesta do Baku zabere 8 až 10 hodin, letenky stojí více než 12 tisíc korun. Pro vstup do země je nutné si zajistit turistické vízum, které cestující může získat na letišti po předložení vstupenky na zápas.

Nejistota panuje ohledně proticovidových opatření. Do země se v tuto chvíli mohou dostat jen lidé, kteří mají za sebou kompletní očkování, nebo nemoc covid-19 prodělali - v obou případech je nutný také PCR test. Pro návštěvu fotbalu se ale jedná o zmírnění pravidel - k účasti na stadionu by měl stačit PCR test.

Pravidla pro pobyt na stadionu jsou stejná jako v celé zemi, tedy rozestupy nejméně 1,5 metru a roušky. Negativní test nebude před stadionem kontrolovaný, povinný je ale pro vstup do země. Pořadatelé naplánovali příchody na stadion postupně v třicetiminutových intervalech. Lidé by se také měli vyhnout blízkému kontaktu s ostatními a o poločase neopouštět sedadlo.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch již dříve uvedl, že účast na zápasech Mistrovství Evropy považuje za rizikovou. Po návratu zpět do Česka musí fanoušci do pěti dnů podstoupit test a do doby jeho výsledku se izolovat. PCR test je nutné si zařídit také před odletem z Baku. Pokud by tamější orgány zjistily, že fanoušci opatření nedodržují, hrozí vysoké pokuty i vězení.


Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.