Vláda rozhodla o povinném testování po návratu z dovolené. Adam Vojtěch se obává delta mutace

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 7. 2021

Vláda schválila, že každý občan České republiky se po dovolené bude muset nechat testovat na covid-19. Před návratem do zaměstnání se budou muset lidé otestovat a pět dnů nosit respirátor. Ministerstvo zdravotnictví se obává hlavně toho, aby se v Česku významně nerozšířila tzv. delta mutace. "Děláme opatření, abychom případnou vlnu byli schopni zachytit včas. Děláme také opatření ohledně vstupu do České republiky z rizikových a velmi rizikových zemí," potvrdil ministr Adam Vojtěch (34) pro ŽivotvČesku.cz.

Jedna dávka očkování proti covidu-19 už nebude stačit pro prokázání bezinfekčnosti, dostatečné budou až dva týdny po druhé dávce. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že změna začne platit od pondělí 9. července.

"Určitě se to projeví ve všech opatřeních týkajících se návštěv restaurací, koncertů, služeb a dalších míst. Všichni, kdo mají dvě dávky, budou považovaní za chráněné. Ostatní se budou muset nechat testovat," uvedl ministr zdravotnictví.

Vláda tak schválila to, o čem ministr zdravotnictví mluvil pro ŽivotvČesku.cz již minulý týden. Adam Vojtěch se obává, aby se v Česku kvůli cestám do zahraničí a dovoleným nezačala nekontrolovatelně šířit tzv. delta mutace (zvaná též indická).

"Děláme opatření, abychom případnou vlnu byli schopni zachytit včas. Děláme také opatření ohledně vstupu do České republiky z rizikových a velmi rizikových zemí. Samozřejmě nejsme schopni vyřešit vše, jsou lidé, kteří přijíždí do Česka po vlastní ose, není to tak, že každý vstupuje do země přes letiště. Na letišti mají lidé povinnost vyplnit příjezdový formulář, aby se vědělo, kde se nachází po příletu, nastoupili do izolace a hygiena to mohla zkontrolovat," nastínil pro ŽivotvČesku.cz strategii na léto a počátek podzimu ministr zdravotnictví.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.