Česká republika je promořena, delta mutace ohrožuje staré lidi, kteří odmítají očkování, říká imunolog

Očkování - Ilustrační snímek
Očkování – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 7. 2021

Česká republika je ve fázi, kdy se čeká, jaký dopad na společnost bude mít delta mutace (dříve zvaná indická varianta). Imunolog Jiří Šinkora říká, že situace v Česku je odlišná od situace ve Velké Británii, tam se proočkovali, ale v »​české kotlině« došlo k promoření. "Česká republika je méně proočkovaná, ale je hodně promořená. U nás ty vlny prošly tak tvrdě, jak jen mohly," řekl pro ŽivotvČesku.cz s tím, že nyní je nutné proočkovat nejstarší část obyvatelstva, protože seniorům opravdu hrozí fatální následky.

Pane doktore, odborné názory na tzv. delta mutaci jsou poměrně různorodé a stále se vlastně čeká, co tato varianta v Česku reálně způsobí. Varianta delta se podle vědců projevuje zatím jako rýma, měla by být výrazně nakažlivější, ale zatím se nezdá, že by radikálně plnila nemocnice. Je na místě strach z toho, co přinese návrat Čechů z dovolené a podzimní měsíce?

Evropa se bojí a je to dáno i tím, že Evropa je dost rozmazlený kontinent, kde si myslíme, že zachráníme každého člověka nad hrobem. Myslím si, že ta fáze, kdy tady ve velkém umírali senioři, je už za námi. Velká Británie je výrazně proočkovaná, ale není promořená. Z hlediska ochrany je očkování slabší než promoření. Česká republika je méně proočkovaná, ale zase je hodně promořená. U nás ty vlny prošly tak tvrdě, jak jen mohly. Podle mě česká protiepidemická opatření vůbec nezabrala, vlastně se dá říct, že většinová populace v Česku je v tuto chvíli již imunní.

Politici i řada expertů volají po tom, aby došlo k ještě většímu proočkování české veřejnosti. Od začátku očkování v prosinci bylo v Česku dosud aplikováno téměř 8,6 milionu dávek. Dvě dávky dostalo téměř 3,5 milionu lidí...

Jenže to, že odešel virus v Česku, není díky vakcínám. Když se podíváme na časovou osu, nebo na korelaci očkování a poklesu viru, tak vidíme, že virus začal odcházet dříve, než bylo u nás proočkováno 5 procent obyvatelstva, což z hlediska eradikace viru (vymýcení viru) nemá žádný smysl. Vakcíny podle mě hrály minoritní roli.

Vy tedy tvrdíte, že vlastně České republice pomohlo to, že se tady velká skupina lidí se SARS-CoV-2 setkala?

V tuto chvíli máme přibližně 1,7 milionu lidí, kteří se s virem setkali. To jsou oficiální čísla, podle mě minimálně dvojnásobek lidí to nepřiznal. Pak tady máme 2 miliony lidí, kterých se nebezpečí netýká, ale tito lidé byli promořeni spolu s rodiči - mluvím o dětech. Odhaduji, že v Česku se s covidem potkalo minimálně 5 milionů lidí a většina mladých o tom ani neví. Dále musíme počítat, že v Česku řada lidí tají, že covid-19 prodělali, ve svém okolí znám desítky lidí, kteří covid měli, ale nic nehlásili, aby nemuseli do karantény. Myslím si, že mezi lidmi žádná panika není, podle mě panikaří jen politici a média. Trvám na tom, že v Česku byla zvolena cesta nekonečného, ekonomiku devastujícího neřízeného promoření, které stálo životy tisíců lidí, nikam nevedlo, spoustu dalších osudů zdevastovalo a nevratně poškodilo mladou generaci. Pro každou zemi byl boj s covidem specifický a každá země se s tím vypořádala jinak. Myslím, že čísla hovoří jasně. V Česku jsme ve fázi, že jsme promořeni. Jak k tomu došlo? Nebyla zvolena úplně dobrá strategie jak ochránit staré lidi.

Veřejnost hodně řeší, jak poznat klasickou rýmu (třeba z nachlazení po letním koupání) od delta mutace, která se také projevuje jako rýma. Lze od sebe nějak odlišit koronavirus a klasické nachlazení? Nebo člověk, který chce mít jistotu, musí jít na test?

Nepoznáte nic. Vnučka chodí do školky a já od té doby, co jsou zase otevřené školky prodělal už čtyři různé rýmy, nebyla to jedna rýma, ale čtyři odlišné rýmy. Myslím si, že je to daň za to, že jsme se celý rok kryli rouškami a naše imunita částečně zapomněla, jak vypadají ostatní koronaviry či rhinoviry. My jsme odizolovali náš imunitní systém od jeho stimulantů, tím pádem nyní, když chytneme rhinovirus, který dříve vypadal jako lehké kýchání, tak dnes má průběh jako hnusná rýma. Já prodělal opravdu ošklivé rýmy, ale vždy jsem měl PCR negativní. Pokud máte rýmu, tak si dejte čaj, vlezte si do tepla a izolujte se od starých lidí. Protože tu nejstarší generaci je opravdu nutné chránit.

Když si odmyslíme mladé lidi, či lidi v produktivním věku, tak i mezi lidmi nad 65 let je velká skupina, která očkování z různých důvodů odmítá. Tito lidé jsou ale nejohroženější skupinou. Co s tím?

Je to tak, bohužel v Česku je pořád několik set tisíc neproočkovaných důchodců, to je opravdu ohrožená skupina obyvatelstva. Tyto lidi musí vláda k očkování nějak stimulovat, třeba finančně nebo i restrikcemi, těmto lidem reálně hrozí, že na SARS-CoV-2 umřou. Místo toho tady vláda chce očkovat děti, aby děti nenakazily seniory, kteří se očkovat odmítají. To je zcela bizarní situace. Chránit bezohledné seniory, kteří se očkovat nechtějí tím, že budeme očkovat děti, které to nepotřebují, je etická bezohlednost.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.