Andrej Babiš mladší promluvil o otci: V Česku byste měli mít obavy, pokud táta bude kandidovat na Hrad

Andrej Babiš mladší s kamarádkou Petrou
Andrej Babiš mladší s kamarádkou Petrou
Foto: Se svolením FORUM 24
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 7. 2021

Syn českého premiéra Andreje Babiše (66) na sebe v poslední době výrazně upozornil, když na Moravě odklízel spoušť po tornádu a na fotkách parodoval chování svého otce a ministryně financí Aleny Schillerové (57). Andrej Babiš mladší (38) v rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz popsal, proč tátu parodoval a zda si umí svého otce představit jako prezidenta České republiky. "Tady v Česku byste z toho měli mít obavy," sdělil Babiš junior.

Andrej Babiš mladší, který je synem první Babišovy manželky Beaty Adamovičové, je do jisté míry pořád záhadnou osobou. Roky žil ve Švýcarsku a česká policie se ho snažila vyslechnout kvůli kauze Čapí hnízdo. K výslechu ale nikdy nedošlo.

Nyní je Babiš junior v Česku, na což upozornil web Forum24.cz a řada facebookových profilů. Andrej Babiš mladší na sebe upoutal pozornost také fotkami, na kterých paroduje snímky svého otce a ministryně financí Aleny Schillerové, kteří se u zničených vesnic fotili s úsměvy a telefony v dlaních.

Rozhovor pro ŽivotvČesku.cz prostřednictvím e-mailové komunikace zprostředkoval Bohdan Švarc. Na fotkách z Moravy je s Babišem mladším jeho kamarádka Petra Šteflovičová.

Pane Babiši, psalo se, že na Moravě jste parodoval fotky svého otce. To byl váš záměr? Jak vás to napadlo? Vy jste jel na Moravu pomáhat odklízet škodu po tornádu, ale pak se v médiích hlavně psalo, že si děláte legraci z otce. Nemrzela vás taková interpretace?

Byl to záměr. Nebyl to sice můj nápad, ale nevidím v tom nic kontraproduktivního, naopak. Bylo trapné a smutné, jak se tam vládní činitelé znuděně váleli téměř na chodníku a místo alespoň morální pomoci lidem tam žertovali a koukali do mobilu. Podobné chování by lidé neměli jen tak ignorovat.

Vy máte slovenské a švýcarské občanství a v Česku tedy volit nemůžete, že? Kdo podle vás ale ovládne podzimní volby?

Nejsem občan České republiky, volit tedy nepůjdu. Kdo vyhraje, netuším. Ale obávám se, že Češi jsou až moc klidní na to, co se ve vaší zemi děje. A že na »ANO, bude líp« to moc samo od sebe nevypadá.

Co čekáte od letošní předvolební kampaně? Jak podle vás bude vypadat?

Nějak jsem zachytil, ze už to jede. Nesmysly o migrantech a tak (Babiš junior k odpovědi přidal emotikon smíchu).

Velké téma nejen v Česku je koronavirus a s ním spojené testování či očkování. Jaký máte názor na možné zavedení povinného očkování proti koronaviru?

Nemyslím si, že je to ten nejlepší krok.

Na začátku roku 2023 se v České republice uskuteční prezidentské volby. Kandidaturu nevyloučil ani váš otec, sázkové kanceláře mu hodně věří... Kdo by podle vás měl být novým českým prezidentem?

Mohu mít nějaký svůj tip, ale do toho si Čechům netroufám mluvit. Spíše vím, kdo by jím být neměl - můj otec.

Máte z toho obavy, že bude kandidovat na prezidenta?

Takové obavy byste měli mít spíše vy tady v Česku.

Z vašich odpovědí plyne, že vztahy s otcem nejsou ideální. Jaké tedy vlastně nyní podle vás jsou?

Zdržím se s dovolením komentáře, sorry jako...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.