O víkendu se ohřejete. Podle meteoroložky Dagmar Honsové teploty překročí tropických 30 stupňů Celsia

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 7. 2021

O víkendu se Česko pořádně ohřeje, když má být v sobotu i v neděli přes 30 stupňů Celsia. V neděli večer ale už vlnící se studená fronta přinese bouřky. Po víkendu se Česká republika rozdělí na dvě poloviny - Čechy budou chladné, Morava výrazně teplejší. "Nad Českou republikou se bude vlnit frontální rozhraní, které bude oddělovat chladnější vzduch nad západní Evropou, ten bude ovlivňovat Čechy. Teplý vzduch bude ovlivňovat východní Evropu, tam spadá Morava," vysvětlila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová (40).

V pátek nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 stupňů Celsia a prohřátý den tak odstartuje velmi vydařený víkend. V sobotu bude do Česka pronikat teplý vzduch od jihu a bude 27 až 31 stupňů Celsia. V neděli do Česka postoupí vlnící se studená fronta, která přinese bouřky, teploty vystoupí ale znovu až na 31 stupňů Celsia.

Tropickou neděli pak ukončí bouřková aktivita. "V neděli do Česka postoupí vlnící se studená fronta, která přinese bouřky, teploty vystoupí ale znovu až na 31 stupňů Celsia," potvrdila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová s tím, že od pondělí se Česká republika rozdělí na dvě odlišné poloviny.

"Nad Českou republikou se bude vlnit frontální rozhraní, které bude oddělovat chladnější vzduch nad západní Evropou, ten bude ovlivňovat Čechy. Teplý vzduch bude ovlivňovat východní Evropu, tam spadá Morava. V Čechách na začátku příštího týdne bude kolem 25, ale na Moravě může být až 31 stupňů Celsia," popsala expertka na předpověď počasí.

Morava může s tropickým dnem počítat v pondělí i v úterý, oba dny bude nad 31 stupňů Celsia, ve středu ale teplota i na Moravě spadne na 28 stupňů.

V Čechách bude výrazně chladněji, teplota se na začátku týdne bude pohybovat mezi 20 až 25 stupni Celsia. Vlna veder každopádně skončila, meteoroložka ji do konce měsíce nečeká.

"O vlně veder hovoříme ve chvíli, kdy alespoň pět dnů za sebou jsou nejvyšší odpolední teploty o 5 stupňů Celsia vyšší než je normál, to už by nás čekat nemělo," vysvětlila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová s tím, že na srpen detailní předpověď ještě k dispozici není, ale podle dlouhodobých modelů by vlna veder přijít také neměla.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.