Povinné očkování některých pracovníků zatím neproběhne. V sociálních službách panuje obava z výpovědí

Očkování - Ilustrační snímek
Očkování – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 8. 2021

V Česku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (34) zatím nebude zaváděno povinné očkování pracovníků v sociálních službách. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (40) v červnu uvedla, že by pro povinné očkování zvedla ruku. "Mezi negativní dopady by mohlo patřit riziko odchodu části zaměstnanců," sdělil pro ŽivotvČesku.cz prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

Podle údajů ministerstva aplikovali zdravotníci v sobotu 25.909 dávek vakcíny proti covidu, přičemž o týden dříve dali injekcí přibližně o 7400 více. Počet podaných dávek za celou dobu očkování, které začalo v ČR na konci loňského roku, překročil 10,3 milionu. Očkování v Česku je dobrovolné, objevila se diskuze, že by mělo být ale povinné pro pracovníky v sociálních službách.

"Jednoznačně se přikláním k plošnému očkování, případně alespoň povinnému PCR testování. Například očkování proti žloutence typu B už tito zaměstnanci povinné mají. Musíme to probrat s Ministerstvem zdravotnictví. Legislativně to spadá pod ně a muselo by to být v zákoně," uvedla v červnu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová pro Zdravotní deník.

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký pro ŽivotvČesku.cz uvedl, že proočkovanost pracovníků je v Česku obstojná.

"Proočkovanost zaměstnanců v sociálních službách se blíží (dle našich dat) k 65 %. Je to však odlišné v jednotlivých zařízeních, někdy je očkováno až 90 % zaměstnanců, někde např. jen 30 %. Dále je potřeba zdůraznit, že v sociálních službách prodělalo onemocnění COVID-19 přes 14 000 zaměstnanců. V tuto chvíli nepožadujeme, aby bylo očkování v sociálních službách povinné, jednak nemáme situaci tak špatnou jako např. ve Francii (40 % očkovaných zaměstnanců) a jednak víme, že existuje reálné riziko odchodu části zaměstnanců v sociálních službách (pečovatelů). Je nutné spíše vysvětlovat a přesvědčovat zaměstnance odmítající očkování, vyvracet nepravdivé či nepřesné informace. Očkování nelze po zaměstnancích vyžadovat jako podmínku v práci ani není možné zohlednit očkování v případě jednorázových a nenárokových odměn," řekl Jiří Horecký pro ŽivotvČesku.cz.

"Ohledně jiných forem motivace – přidělené dny placeného volna očkovaným zaměstnancům by (např. hovoříme-li o cca 65 % zaměstnanců) představovalo výpadek, který není zanedbatelný. Stejně tak právní výklad rozdílného (možná tedy diskriminačního) přístupu k zaměstnancům na základě očkovaní je právně nejednoznačný. V tuto chvíli není zavedení povinnosti očkování na pořadu dne. Procesně hovoříme o min. 2 měsících, avšak k takovému závažnému kroku je nutné vést širší odbornou diskuzi, včetně prověření a zvážení možných negativních dopadů, mezi které patří i riziko odchodu části zaměstnanců," doplnil Horecký pro ŽivotvČesk.cz.

S rizikem, že by zaměstnanci odcházeli, souhlasí také ministr Adam Vojtěch. Do voleb se příprava povinného očkování pracovníků ve službách podle něj nechystá.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.