V Česku už varianta delta dominuje z 90 procent, nakažených přesto přibývá málo. Milan Kubek upřesnil důvod

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 5. 8. 2021

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v tiskové zprávě informoval, že na území ČR z 90 procent dominuje varianta delta. Na dříve dominantní variantu alfa lze vyslovit podezření pouze u 10 procent červencových vzorků. Přesto počty nových případů nákazy koronavirem výrazně nestoupají a naopak v mezitýdenním srovnání dochází i k poklesům. "V současnosti těžíme z toho, že část populace je naočkovaná a část populace nemoc prodělala. Na podzim se situace zhoršit může, zatím máme štěstí, ale neměli bychom na něj spoléhat," řekl pro ŽivotvČesku.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek (53).

Podle tiskové zprávy SZÚ bylo v rámci diskriminačních PCR testů v ČR vyšetřeno v období od 23. července do 30. července 2021 celkem 2 312 vzorků v 65 laboratořích. Podezření na detekci varianty delta bylo vysloveno u více než 90 procent vyšetřených vzorků. Ve dvou vzorcích byla rovněž detekována varianta delta plus. Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivní, je přitom nižší než jedna už 17 dní po sobě.

"V současnosti těžíme z toho, že část populace je naočkovaná a část populace nemoc prodělala. Je léto, žijeme víc venku a nehromadíme se ve vnitřních prostorách, navíc nějaká protiepidemická opatření pořád platí, byť je řada lidí vůbec nedodržuje. Na podzim se situace zhoršit může, zatím máme štěstí, ale neměli bychom na něj spoléhat. Proto by se lidé měli nechat naočkovat, to je to jediné, co můžeme udělat," řekl pro ŽivotvČesku.cz k aktuální situaci prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Společnost Podané ruce provedla analýzu, podle které má až 60 procent seniorů pouze půl roku po očkování výrazně nižší nebo žádné protilátky. Podle prezidenta ČLK ale pokles protilátek v populaci celkově není nikterak výrazný a téma plošného přeočkovávání aktuálně není na stole. Důležitější je snaha dosáhnout kýžené proočkovanosti.

"Poklesy množství protilátek, jak po očkování, tak po prodělané nemoci, nejsou u většiny lidí nijak výrazné. Samozřejmě u těch, kteří mají sníženou imunitu, ať už z důvodu chorob či vysokého věku, je imunitní odpověď nižší a dochází k rychlejšímu poklesu protilátek. Je předčasné říkat, zda se bude přeočkovávat a jestli to vůbec bude plošné. Záleží na tom, zda se objeví nějaká nebezpečnější mutace, která by byla na očkování méně citlivá. Nějaký konsensus o plošném přeočkovávání zatím není, nyní je důležité naočkovat co nejvíc lidí, abychom se alespoň přiblížili ke kýžené kolektivní imunitě," dodal Milan Kubek pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.