Opatření se zatím měnit nebudou, říká Adam Vojtěch. Prozradil, k čemu by možná došlo, pokud by se situace zhoršila

Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 10. 8. 2021

V současnosti platí, že kdo chce využít vstupu do provozoven služeb jako jsou restaurace či kadeřnictví, může buď absolvovat 7 dní před vstupem PCR test, nebo 72 hodin před antigenní test, případně být naočkován (tzn. mít 14 dnů po poslední dávce vakcíny), případně být ve lhůtě 180 dnů po prodělání covidu. Kontrola je vymahatelná ze strany hygieniků v součinností s policií. Ministerstvo zdravotnictví zatím neuvažuje, že by v této oblasti došlo k brzké změně. Šéf rezortu pro ŽivotvČesku.cz ale přiznal, že opatření, kdy by docházelo ke kontrole ze strany v provozovatele, je v rezervě. "V tuto chvíli to ale není na stole," řekl.

Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se v Česku v pondělí druhý den drželo nad hodnotou jedna znamenající zrychlování epidemie koronaviru. Takzvané číslo R tak činilo 1,06, den předtím bylo 1,02 a předchozích 20 dní zůstávalo pod jedna. Podle epidemiologů je ale v současnosti z jejich pohledu vývoj šíření viru příznivý. I to je důvod, proč ministerstvo zdravotnictví nemá v plánu něco měnit na současných opatřeních.

"Situace je v tuto chvíli klidná a tím pádem by nebylo legitimní, aby došlo ke zpřísnění. Záleží to na vývoji a v případě, že by se situace zhoršovala, můžeme uvažovat o nějakém zpřísnění. Řekněme, že takové opatření jako je zodpovědnost kontroly testů a certifikátů na provozovateli je v záloze, ale v tuto chvíli není důvod k tomu přistupovat, protože epidemiologická situace je klidná," řekl pro ŽivotvČesku.cz Adam Vojtěch s tím, že věří, že ke zpřísňování opatření nebude muset ani dojít.

Situace v souvislosti s šířením viru v populaci je skutečně klidná. Počet lidí, kteří musí být hospitalizovaní, se v poslední době výrazně nemění, pohybuje se kolem padesátky. V neděli vyžadovalo nemocniční péči 48 nakažených covidem, z toho 11 jich bylo ve vážném stavu.

Ke konci uplynulého víkendu zdravotníci v Česku aplikovali přesně 10,672.379 dávek vakcíny, ukončené očkování má v zemi víc než pět milionů lidí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.