Inflace roste a má vliv na úspory na účtu. Ekonom poradil, jak mohou starší lidé i mladí ochránit své peníze

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 22. 8. 2021

V době rostoucí inflace, kdy dochází ke zdražování napříč téměř všemi oblastmi, se každá ušetřená koruna počítá. Podle ekonoma Lukáše Kovandy (40) je moudřejší nenechávat peníze ležet na bankovním účtu, kde je »požírá« právě inflace. Vhodným řešením může být investování. Pro ŽivotvČesku.cz poradil, kdo by kam mohl finance investovat a co se vyplatí starším věkovým skupinám i mladším. Mezi ty alternativní patří investice do umění, vína, starožitností, známek, veteránů nebo třeba kryptoměn – což je poměrně nová věc, řekl.

Podzim by měl být podle odborníků z hlediska zdražování nejdramatičtější a situace by se neměla výrazně měnit ani po Novém roce. Ceny půjdou nahoru především u energií, tepla, vody, ale třeba také potravin, elektroniky a dalších věcí. Vzhledem k rostoucí inflaci není výhodné nechávat finanční úspory ležet na účtu, kde dochází k jejich pozvolnému znehodnocování. Existuje několik možností, kam může člověk investovat a inflace se jeho peněz nedotkne.

"Jsem názoru, že v současné době představuje koupě nemovitosti nejlepší možnost, jak inflaci čelit. A samozřejmě existují další hmotné statky, do nichž lze investovat. Peníze lze utratit za starožitný nábytek – pokud dobře vyberu, je pravděpodobné, že si cenu udrží, nebude znehodnocovat a inflaci pokryje. Další variantou je investice do zlata, které dlouhodobě představuje pojistku proti inflaci. Samozřejmě se nabízí také investice do alternativ jako jsou umění, známky a filatelie. Nicméně tam už si to žádá velkou odbornost a znalost prostředí, v němž se tyto investice realizují. Rozhodně to není cesta pro každého jako například koupě nemovitosti," řekl Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz s tím, že v nich už se většina lidí alespoň trochu vyzná – zná ceny, hodně věcí dohledá, každý o tom hovoří nebo má nějakou zkušenost.

"Investice do umění, vína, starožitností, známek, veteránů nebo kryptoměn – jedná se o alternativní investice. V těchto oblastech už musí být člověk zběhlý, jinak se může šeredně spálit. Tam doporučuji určitě vše dobře zvážit nebo se případně poradit s někým, kdo dané oblasti rozumí a má v ní osobní zkušenosti," poradil renomovaný ekonom pro ŽivotvČesku.cz.

Další možností jsou podle něj investice do akcií skrze akciové fondy, do dluhopisů skrze fondy dluhopisové nebo skrze fondy smíšené, které nabízí investice zároveň do akcií i dluhopisů.

"A pak jsou tady nemovitostní fondy, které umožňují investovat do nemovitostí přes fond. Člověk může investovat do nemovitostí, aniž by si musel nějakou kupovat. Třeba může zaplatit 500 korun měsíčně a mít svůj podíl v tom fondu, daných 500 korun se mu bude zhodnocovat o tolik, o kolik zhodnocují nemovitosti, protože nemovitosti vlastní ten fond. Sice je člověk sám nikdy nebude vlastnit, ale bude vlastnit to samotné zhodnocení jeho vkladu. Nemovitosti zhodnocují třeba čtyřmi procenty ročně. Pořád je lepší zhodnocení čtyřmi procenty, než nula procenty – jako to je v bance," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz.

"Samozřejmě investování je vždy rizikovější než spoření. Úroková sazba není pouze měřítko, kolik toho mohu vydělat a jak se mi může zhodnotit vklad, ale také příznak, jak je riziková investice nebo uložení peněz. Řekněme, že cokoli nad dvě procenta už představuje rizikovou investici a je třeba s tím počítat. Kdo chce dneska pokrýt inflaci, aby pokryl tři procenta, musí jít ještě výše, než je začátek toho rizikového pásma," vysvětlil.

Ekonom Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz poradil, jaké skupiny by měly kam investovat a co už je vnímáno jako vysoce riziková investice, před kterou varuje.

Výnos od 2 do 5 procent

V tomto rozmezí mohou investovat i starší lidé. "Pohybujeme-li se v pásmu od dvou do pěti procent ročního výnosu, tam je rizikovost ještě přijatelná. Dokonce i pro starší lidi nad 50 let, kteří by měli být obecně v tomto ohledu uvážlivější. Těm doporučuji investovat do věcí, které mají výnos 2 až 5 procent ročně, více ne."

Výnos od 5 do 8 procent

Vhodné spíše pro mladší ročníky. "Mladým lidem, kteří si mohou dovolit více riskovat, protože mají delší svůj investiční horizont, lze doporučit jako relativně schůdné třeba investování pětiprocentní až osmiprocentní – musí však brát na zřetel, že se jedná o vysoce rizikové pásmo. Neměli by investovat veškeré své úspory, jenom třeba část a zbytek si nechat v bance na účtu, pokud by došlo ke zhroucení produktu, do něhož investovali."

Výnos nad 8 procent

Jedná se o velice rizikové investice. "Kdokoli slibuje takový výnos a tváří se, že je to bezpečné, nemluví pravdu. Tohle je dobré vědět. Lidé by měli být velmi obezřetní při investování do takových aktiv. A rozhodně se při takto vysokém úroku vždy poradit s nějakým odborníkem nebo vícero odborníky – někteří mohou být zaujatí ve prospěch něčeho, takže ideální zjistit názor vícero z nich."

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.