BIS sledovala Martina Nejedlého. Mají právo sledovat i poradce prezidenta, ale hlásil bych to premiérovi, říká Andor Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 8. 2021

Poradce prezidenta Miloše Zemana (76) byl sledován Bezpečnostní informační službou. BIS zajímaly hlavně ruské a byznysové kontakty Martina Nejedlého (55). "Bezpečnostní informační služba je služba informační, nemá žádné vyšetřovací pravomoci. Pokud zjistí páchání trestné činnosti, měla by věc součinit s Policií ČR. Ta pak postupuje podle trestního řádu," vyjádřil se ke sledování pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Andor Šándor (64).

"Byl sledovaný. Jeho kontakty jsou středem zájmu kvůli bezpečnostním zájmům státu," uvedl zdroj webu Neovlivní.cz, který zprávu přinesl. Sám Martin Nejedlý potvrdil, že má informace, že ke sledování skutečně došlo.

Bezpečnostní expert a generál v záloze Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz popsal, že i sledování osob v režii BIS podléhá zákonům České republiky. "Bezpečnostní informační služba je služba informační, nemá žádné vyšetřovací pravomoci. Pokud zjistí páchání trestné činnosti, měla by věc součinit s Policií ČR. Ta pak postupuje podle trestního řádu," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

"Pokud BIS prováděla úkony, na které není potřeba souhlasu soudce a dokumentovala je, tak je to běžná věc, kterou tajné služby dělat mohou. Umím si představit, že o něčem takovém BIS bude informovat premiéra, i když Martin Nejedlý nemá na Hradě žádnou oficiální pozici, je to blízký člověk prezidenta republiky. Pokud BIS používala operativní prostředky - sledování, odposlechy, tak k tomu potřebovala souhlas předsedy senátu Vrchního soudu. Pokud soudce souhlas udělil, jestliže žádal o zdůvodnění, proč takové opatření chtějí nasadit, neboť je to zásah do soukromí toho člověka, pokud žádal pak i o to, co se tímto opatřením podařilo získat, pak je to v rovině zákonné. Martin Nejedlý jako žádný jiný poradce, poslanec či politik nestojí mimo zákon. Znovu ale opakuji, že kdybych byl já v té funkci, tak o takto závažné věci informuji premiéra České republiky," doplnil pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní poradce.

Zpráva o sledování Martina Nejedlého do veřejného prostoru vstoupila v době, kdy se hraje o hlavu ředitele BIS Michala Koudelky (56). Prezident Miloš Zeman se opakovaně vyjádřil, že s jeho prací není spokojen. Premiér Andrej Babiš uvedl, že o osudu Koudelky by měla rozhodovat až nová vláda vzešlá z podzimních voleb.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.