Neočkovaní by měli zpozornět. Roman Prymula odhadl vývoj onemocnění covid-19 v Česku po prázdninách

Roman Prymula - bývalý ministr zdravotnictví
Roman Prymula – bývalý ministr zdravotnictví
Foto: ŽivotvČesku
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 8. 2021

Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného se čtvrtý den drží pod hodnotou jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním šíření nákazy. I přesto řada epidemiologů očekává, že s koncem prázdnin, potažmo návratem školáků do lavic, dojde k vyšší mobilitě lidí a zvýšení počtu pozitivních případů v souvislosti s nemocí covid-19. "V této etapě může dojít k navýšení počtu pozitivních případů, na kterém se budou podílet neočkovaní," nastínil epidemiolog Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz svou predikci na týdny, které budou následovat po návratu dětí do škol.

Odborníci očekávají, že s nadcházejícím návratem lidí do zaměstnání a dětí do škol začne epidemie covidu-19 sílit. Podle ředitele Ústavu statistických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška by i při vysoce rizikovém scénáři vývoje mohlo být v nemocnicích kvůli covidu v druhé polovině září kolem 500 lidí, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče.

"Osobně neočekávám nějakou dramatickou vlnu a vycházím ze zkušenosti teď ve Velké Británii, protože to je země, která má jednak vysokou proočkovanost i poměrně vysoké procento osob, které onemocnění prodělaly, což je i náš případ. A v této etapě může dojít k navýšení počtu pozitivních případů, na kterém se budou podílet neočkování, kteří ani neprodělali samotné onemocnění v minulosti. Vzhledem k tomu, jak vypadaly vlny předcházející, si ale nemyslím, že by se mělo dít něco dramatického," odhadl pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula situaci na konci prázdnin.

Z mutací koronaviru v Česku nyní dominuje nakažlivější delta. Původní variantu, která se v ČR začala objevovat loni v březnu, nahradila postupně kolem přelomu roku varianta alfa, dříve označovaná jako britská. Od června se v Česku začala šířit delta, která byla původně označovaná jako indická. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je delta v posledních týdnech ve zhruba 95 procentech z kontrolovaných pozitivních testů a zvyšuje se zastoupení subvariant označovaných delta plus.

Od začátku vakcinace loni v prosinci zdravotníci podali víc než 11,3 milionu dávek, dokončené očkování má zhruba 5,6 milionu lidí, tedy více než polovina všech obyvatel. Cílem je dosáhnout proočkovanosti minimálně 70 procent lidí. Očkovat je nyní možné osoby od 12 let.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.