Uplynulo 24 let od smrti princezny Diany. Královna musela pod tlakem dělat to, co nechtěla. Lidé by se vzbouřili, míní historik

Princezna Diana se syny Harrym a Williamem
Princezna Diana se syny Harrym a Williamem
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 31. 8. 2021

V úterý 31. srpna si svět připomíná výročí tragické smrti princezny Diany. V pouhých 36 letech zemřela s přítelem při automobilové nehodě v pařížském tunelu, když se řidič pokoušel ujet před paparazzi. Podle respektovaného historika měla smrt národem milované ženy velký vliv na celou královskou rodinu. "Královna byla postavena do nezáviděníhodné situace. Tradicemi královské rodiny a přípravou královských pohřbů smrt Diany zahýbala," řekl pro ŽivotvČesku.cz odborník na britskou královskou rodinu Kamil Rodan (43). Vyjádřil se také ke spekulacím, že smrt Diany si objednala královská rodina.

Dvacet minut po půlnoci 31. srpna 1997 se princezna Diana vydala na cestu, která se stala její poslední. Jen o chvíli později v jednom z pařížských tunelů v náručí svého partnera Dodi Al-Fayeda skonala. Pár se snažil uniknout fotografům, kteří ho pronásledovali, to se ale oběma milencům stalo osudným. Historik Kamil Rodan, specialista na britskou královskou rodinu, řekl, jak to tehdy s děním zahýbalo a co přesně prožívala pod tlakem veřejnosti královna Alžběta II. (95).

"Nikdo nepočítal s tím, že zemře žena ve věku 36 let, která má dva malé syny a začíná nový život po odchodu z královské rodiny. Královna byla postavena do nezáviděníhodné situace - byla tlačena rodinou Spencerových, která si po rozvodu přivlastňovala práva rozhodovat o tom, co by se s Dianou po její smrti mělo dít, chtěli se podílet na pohřbu. Alžběta II. je konzervativní člen rodiny, který uznává principy monarchie, které byly nastoleny v řádném slova smyslu za dob královny Viktorie. Veřejnost najednou začala truchlit a v podstatě to přešlo v davové šílenství, byla hojně podporovaná britským premiérem. To byla druhá strana, která královnu tlačila do státního pohřbu a královské vlajky stažené na půl žerdi. S tím se královna nedokázala vyrovnat, zažila mnoho pohřbů a znala pravidla, která vždy platila. Nedovedla si představit, že rozvedený člen královské rodiny by měl mít pocty, které náleží panovníkům," popsal Kamil Rodan pro ŽivotvČesku.cz, co po smrti princezny Diany prožívala britská panovnice.

Královna musela ustoupit a dělat to, co po ní chtěla veřejnost. "Tlak byl tak obrovský, že pokud královna nechtěla zhroucení monarchie, musela dělat ústupky. Pro ni, jako pro člověka, který příliš neprojevuje city na veřejnosti, bylo přirozenější zůstat na Balmoralu a poskytnout zázemí chlapcům, kteří přišli o matku, než pompézně přijet do Londýna a ukazovat se v ulicích, ale byla k tomu donucena. Do té doby nic takového nebylo zvykem. Tradicemi královské rodiny a přípravou královských pohřbů smrt Diany zahýbala, ale byla to asi jen mezivlna. Na Dianu se vzpomíná dodnes, ale už nejde o davové šílenství jako tehdy," vysvětlil historik pro ŽivotvČesku.cz, proč Alžběta II. byla dotlačena k veřejným vystoupením.

Mnozí dodnes nevěří, že světem obdivovaná princezna Diana v tunelu po boku svého přítele zemřela náhodou. Podle známé konspirační teorie si její smrt měla objednat právě sama královská rodina, pro kterou Dianino chování po rozvodu s princem Charlesem (72) mohlo být v mnoha směrech ostudné. Odborník na britské aristokraty je nicméně přesvědčený, že ačkoliv vnímali princeznu jako kontroverzní osobnost, z několika velmi rozumných důvodů by k jejímu odstranění nepřistoupili.

"Diana poté, co se rozvedla s Charlesem, obzvláště od pověstného rozhovoru z roku 1995, se stala pro královskou rodinu hodně kontroverzní osobností. Setkávala se s lidmi, jako byl Dodi Al Fayed a rodina musela řešit její působení v rámci širší královské rodiny. Byť nebyla členkou, byla stále matkou dvou následníků trůnu. Činy, které prováděla, byly kontroverzní. Diana si svou budoucnost představovala jinak, než jak to nakonec dopadlo - měla představu, že se bude věnovat aktivitám, které ji zajímaly a byly aktuální. Královská rodina je v tomto ortodoxní a Dianu odstřihla ve chvíli, kdy se rozvedla. Nebyla v ten moment členkou rodiny a neměla právo ji v jakékoliv oblasti reprezentovat. To ji ranilo a domnívám se, že některé její činy byly na truc té rodině. Zejména poslední léto, kdy Camilla (74) slavila narozeniny, ji Diana chtěla trumfovat, jela na loď a skákala šipky, aby se dostala na první stránky novin, jen proto, aby tam nebyl Charles a jeho milenky. Jsem ale na sto procent přesvědčený, že královská rodina by nesáhla k prostředku, který by vedl k fyzickému odstranění Diany. To by se dostalo časem na veřejnost a byl by to neomluvitelný čin. Zejména by si nikdo nedovolil odstranit Williamovi (39) a Harrymu (36) matku," dodal Kamil Rodan pro ŽivotvČesku.cz, proč by si královská rodina smrt Diany, jak hovoří konspirační teorie, nikdy neobjednala.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.