Roman Prymula zhodnotil vývoj epidemie po návratu žáků do škol. V souvislosti se zpřísněním opatření všechny uklidnil

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 9. 2021

V pátek přibylo v České republice 303 potvrzených případů onemocnění covidu-19. Bylo to o 121 případů více než před týdnem. Na 100.000 obyvatel připadá v zemi 15 nově potvrzených případů nákazy novým koronavirem za posledních sedm dní. Reprodukční číslo stouplo na 1,24, je nejvyšší od půlky července. Přesto podle epidemiologa Romana Prymuly (57) nejde o nic, co by mělo vést k tomu, že by se opatření zpřísňovala. "Zatím se opatření zpřísňovat nebudou," řekl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví.

Mezitýdenní nárůst počtu nových případů o dvě třetiny podle dostupných údajů přímo nesouvisí s počtem provedených testů. Podle předběžných dat laboratoře tento pátek vyšetřily na nový koronavirus 92.400 vzorků. O týden dříve jich bylo přes 121.800 vzorků. Číslo za předchozí den se ale může ještě změnit, protože údaje o testech se do statistik dostávají se zpožděním.

"To, co víme z některých krajů, tak tam byly nízké záchyty, pokud tam byla pozitivita, tak byla v antigenních testech a ne vždy se potvrdila metodou PCR," zhodnotil pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula vývoj epidemie po návratu žáků do lavic.

Nejméně příznivá je epidemická situace v Karlovarském kraji, kde za poslední týden připadá 29 nově odhalených případů covidu na 100.000 obyvatel. Následuje Praha s 26 případy a Jihočeský kraj s 20 případy. Nejpříznivější situace je na východě Čech. V Královéhradeckém kraji připadá na poslední týden šest nových případů na 100.000 obyvatel a v Pardubickém kraji deset.

"Zatím se opatření zpřísňovat nebudou, tak jak celkové výsledky vypadají, tak tady nárůst není snad s výjimkou posledního dne, kdy tam byla vyšší pozitivita. Ale na druhou stranu se dělalo více testů," dodal pro ŽivotvČesku.cz respektovaný epidemiolog.

Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného stouplo z 1,12 na 1,24. Je to nejvyšší hodnota od poloviny července. Nad zlomovou hodnotou jedna se reprodukční číslo drží desátým dnem v řadě.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.