Reklama:

Bramborový salát Přemka Forejta, který vydrží čerstvý několik dnů. Není kalorickou bombou, říká šéfkuchař

Respektovaný šéfkuchař Přemek Forejt
Respektovaný šéfkuchař Přemek Forejt
Foto: Se svolením Přemka Forejta
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 12. 2020

Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Mnozí ho ale udělají tolik, že ho pak musí mít i několik dnů skladovat v lednici. Šéfkuchař Přemek Forejt (33) prozradil pro ŽivotvČesku.cz svůj osobní recept, který dodá salátu významnou lehkost, není tedy »utopený« v tučné majonéze, ale zaručí čerstvost i několik dnů.

Reklama:

Bramborový salát je v Česku tradiční štědrovečerní pokrm, který se podává za studena spolu s kaprem, řízkem, či vinnou klobásou. Často do něj Češi dávají poměrně významné množství majonézy, která je těžká a především značně tučná. Uznávaný šéfkuchař ze známé televizní show Přemek Forejt prozradil svůj recept, který jednak udrží salát čerstvý několik dnů, ale není kalorickou bombou. Navíc je plný důležitých vitamínů.

Reklama:

"Na základ potřebujeme brambory, které se uvaří ve slupce a osolené vodě. Následně se oloupou, nakrájí se a ještě teplé se ponoří do vytvořené emulze, kterou dělám stejně jako Honza Punčochář. Ta je vytvořená z hořčice, do které se zašlehává troška citronové šťávy, soli, pepře a decentně cukru, olivový olej a ančovičky," popsal pro ŽivotvČesku.cz Přemek Forejt, jak si lze vyhrát s tím, aby pokrm byl mnohem méně kalorický.

"Kromě pokrájené mrkve a celeru, potom přidávám kapary a také trochu fava fazolí. K tomu je dobrý estragon, já osobně dávám libeček. Salát bez majonézy tak není taková kalorická bomba," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz věhlasný šéfkuchař poměrně zajímavý recept na lehký a celkem i dietně laděný salát.

Aby salát měl zajištěnou čerstvost, je potřeba si pohrát s cibulí. "Jde o to, aby salát nebyl po pár dnech cítit či nebyl agresivní. Proto je důležité cibuli, než se bude dávat do salátu, prosolit, a spařit v horké lázni," doplnil pro ŽivotvČesku.cz mistr kuchyně.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: