Dobrá káva už není jen výsadou kaváren. Jak si ji připravit v pohodlí domova?
Rádi si pochutnáte na kvalitní kávě, ale neustálé návštěvy luxusních kaváren jsou příliš časově náročné? Poradíme vám, jak si můžete připravit kvalitní kávu z pohodlí domova.
Příprava kvalitní kávy nemusí stát majlant
Znalci vědí, že zalít namletá zrna horkou vodou nestačí. Abyste si ale doma připravili kvalitní kávu, nemusíte hned investovat do drahého kávovaru. Levnějších alternativ je nespočet:
- džezva – od 100 Kč,
- vietnamský phin filtr – od 100 Kč,
- french press – od 150 Kč,
- dripper – od 200 Kč,
- moka konvička – od 300 Kč,
- aeropress – od 800 Kč,
- chemex – od 1 000 Kč,
Ať už zvolíte jakoukoli z variant, neobejdete se bez mlýnků na kávu. Proč? Čtěte níže.
Káva? Jedině z pražíren
Cílem káv ze supermarketů je udržet si stále stejnou chuť. S kávou koupenou na burze a praženou ve velkém ale lze dosáhnout jen omezené kvality.
Menší pražírny vybírají kávu přímo od farmářů a praží ji až v tuzemsku. Vytváří tak mnohem čerstvější a kvalitnější produkt.
Pravidlo čerstvosti – Espresso 15
Skutečně čerstvé kávy dosáhnete, budete-li se držet zlatého pravidla Espresso 15:
- do 15 měsíců od sklizně musí být káva upražena,
- do 15 dnů od upražení kávu namelte,
- do 15 minut z namleté kávy připravte espresso,
- do 15 vteřin začněte espresso pít.
S pravidlem Espresso 15 souvisí hlavní tajemství dobré kávy – nikdy nemelte do zásoby a nekupujte si předem namletou kávu. Namletá kávová zrna rychleji ztrácí svou chuť. Káva by se měla mlít těšně před přípravou. Právě proto se neobejdete bez kvalitního mlýnku.
Jak vybrat mlýnek na kávu?
Na trhu najdete dva druhy mlýnků na kávu – elektrické a ruční. Kvalitní elektrický mlýnek ale vyjde poměrně draho a na domácí mletí se nevyplatí. Raději sáhněte po ručním, který pořídíte do 1 000 Kč.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.